Nederland sluit zich bij Vlaanderen aan in PFAS-zaak tegen 3M

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) sluit zich aan bij Vlaanderen in een zaak tegen chemieconcern 3M, dat jarenlang giftige PFAS-stoffen in de Schelde heeft geloosd. Nederland voegt zich nu bij Vlaanderen omdat ook wij last hebben van PFAS-lozingen, bevestigt een IenW-woordvoerder. Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wordt 3M door de Nederlandse beslissing “verder geïsoleerd en bokst het niet op tegen één, maar twee regeringen”.

lto
Bron: BELGA

Vlaanderen besloot dat 3M zelf PFAS-vervuiling moet opruimen en de verspreiding moet tegengaan, maar daartegen ging 3M in beroep bij de Vlaamse Raad van State. Als extra partij kan Nederland wat betreft argumenten meer gewicht in de schaal leggen en zorgen dat 3M alsnog de PFAS-vervuiling moet opruimen, zo is het idee.

Nederland heeft een verzoekschrift ingediend om zich als tussenkomende partij op te werpen. Maatregelen opgenomen in het bestreden besluit raken de belangen van de Nederlandse Staat, is de redenering. De Nederlandse Staat heeft er belang bij dat de PFOS-vuilvracht die van het 3M-terrein, via de Palingbeek, naar de Schelde stroomt, zo veel mogelijk wordt beperkt. Net zoals ze belang heeft bij alle andere saneringen die de Vlaamse overheid aan 3M oplegt.

Eerder stelde Nederland zelf al 3M aansprakelijk voor schade. De Nederlandse staat wil de schade verhalen die 3M heeft aangericht in de Schelde. De lozingen leiden daar tot zorgen bij omwonenden en financiële schade bij vissers, zei minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in mei. “Ik vind dat de vervuilers moeten betalen, niet de gebruikers en beheerders. Het aansprakelijk stellen van 3M past bij dat uitgangspunt.”

Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is de demarche van Nederland “redelijk ongezien” en moet 3M nu opboksen tegen twee regeringen in plaats van één. Demir roept 3M op “haar verstand te gebruiken en de procedure te staken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen