De obligatie is dood, leve de obligatie: hogere rentevoeten verschuiven kapitaal op de markten

Het wordt langzaamaan duidelijk dat de rentevoeten niet meteen zullen zakken. Beleggers passen zich aan aan die nieuwe realiteit. Wie nog obligaties heeft aan een lage rentevoet, doet ze van de hand.

Waarom is dit belangrijk?

De rentevoeten op korte termijn passen zich relatief snel aan, aan de rentesprongen van de centrale banken. Voor de rentevoeten voor obligaties op langere termijn, zoals 10 of 30 jaar, duurt deze aanpassing langer. Maar nu begint het beleggers te dagen: een rentevoet van om en bij de nul procent zien we niet meteen terug.

In het nieuws: de massaverkoop van obligaties.

De rentevoet voor een Amerikaanse staatsobligatie met een looptijd van 30 jaar tikt 4,96 procent aan. Dat is het hoogste punt sinds 2007.

  • De Verenigde Staten zijn daarin niet alleen. De rentevoet van een Duitse obligatie met eveneens een looptijd van 30 jaar klimt tot 3,192 procent. Dat is het hoogste punt sinds 2011, stipt de Financial Times aan.
    • Duitse obligaties werden in Europa steeds gezien als een goede indicator. Duitsland heeft d
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer