Foto ter illustratie

Leerlingen van Atheneum in Etterbeek moeten één week per maand gsm afgeven: "Leren met elkaar praten"

In het GO! Atheneum van Etterbeek moeten leerlingen één week per maand hun smartphone afgeven voor de lessen beginnen. Met die maatregel wil de school ervoor zorgen dat de kinderen weer met elkaar praten tijdens de pauzes, in plaats van op hun gsm te kijken.

De leerlingen van het GO! Atheneum in Etterbeek moeten het één week per maand zonder smartphone doen. "Tijdens die week geven ze elke dag hun gsm af. Wanneer de leerlingen 's ochtends op school aankomen, leggen ze hun gsm in een doos. Na het laatste lesuur mogen ze hun gsm weer ophalen", legt directeur Sophie Allein uit.

"Tijdens de lesuren mochten ze hun gsm natuurlijk al niet gebruiken. Maar nu hebben ze ook geen gsm meer tijdens de speeltijd en de middagpauze. Vaak staan ze dan in groepjes allemaal op hun gsm te kijken en praten ze minder met elkaar."

Leren vrienden maken zonder gsm

De bedoeling is dat de leerlingen weer betekenisvolle connecties vormen zonder smartphone, zegt de directeur. "Vooral de jongere leerlingen die nieuw zijn op school moeten nog vrienden leren maken. We willen niet dat ze afhankelijk zijn van hun gsm, maar dat ze tijdens de pauze net samen spelletjes spelen, sporten, of gewoon met elkaar praten."

De maatregel is dan ook enkel van toepassing op de leerlingen van het eerste tot en met het derde jaar. "Voor de oudere leerlingen is het bovendien praktisch onmogelijk om hun gsm elke dag af te geven. Ze hebben wisselende uren en gaan tijdens de middagpauze ook naar buiten."

Of de directeur eraan denkt de smartphone volledig te weren uit de school? "Dat vinden we geen goed idee. Leerlingen hebben vaak van jongs af aan al een toestel, en deze maatregel kan hen net helpen om op een gezonde manier met een gsm te leren omgaan."

Meest gelezen