Hoekstra haalde het dan toch, na wat hobbelig parcours.
Thierry Monasse

Wopke Hoekstra volgt na hobbelige aanloop dan toch Frans Timmermans op als eurocommissaris Klimaat, na enkele nieuwe beloften

De voormalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra en de Slovaak Maros Sefcovic gaan de Europese klimaat- en milieuambities verder in goede banen leiden tot aan de Europese verkiezingen. Er moesten nieuwe namen gezocht worden na de overstap van de eurocommissaris voor Klimaat Frans Timmermans naar de Nederlandse politiek. Van een leien dakje liep dat niet. 

Hoekstra zal de EU vertegenwoordigen tijdens de komende klimaatconferentie in Dubai, waar hij een sterk pleidooi wil houden voor een uitfasering van de subsidies voor fossiele brandstoffen. Sefcovic zal verder de Europese groene maatregelen coördineren. 

eBeide kandidaten werden maandagavond op de rooster gelegd tijdens een hoorzitting in de Milieucommissie. Vooral de linkse fracties wilden garanties dat de Green Deal, die steeds meer tegenwind krijgt van (centrum)rechtse hoek, niet teruggeschroefd zou worden. Ze denken daarbij onder meer aan de belangrijke natuurherstelwet. 

Blijkbaar konden de kandidaten maandag onvoldoende overtuigen. Ze kregen niet de vereiste tweederdemeerderheid van de vertegenwoordigers van de verschillende fracties.

Beide kandidaten kregen bijkomende vragen mee. Vanmorgen maakte de voorzitter van de Milieucommissie, Pascal Canfin, bekend dat ze dit keer wel kunnen rekenen op de vereiste meerderheid "omdat er klaarheid is geschapen". 

Morgen volgt rond de middag nog een formele stemming in het voltallige Europese Parlement, maar men gaat ervan uit dat die geen probleem meer zal vormen. 

Hobbelig parcours, maar extra beloften

De aanvaarding van beide kandidaten liep niet van een leien dakje. Bij Hoekstra speelde een passage bij olie- en gasgigant Shell in zijn nadeel. Ook zijn werk bij adviesbureau McKinsey riep vragen op. Maar Hoekstra kon dan blijkbaar toch overtuigen, na wat extra huiswerk en bijkomende vragen aan zijn adres. Hij heeft alvast transparantie beloofd over de klanten waarmee hij bij McKinsey werkte, en zei dat het niet om oliemaatschappijen ging. 

Hoekstra benadrukt dat hij ervoor wil zorgen dat de EU tegen 2040 naar een klimaatdoelstelling gaat van 90 procent minder broeikasgassen. Die concrete, scherpe doelstelling wordt mogelijk volgend jaar werkelijkheid wanneer de Commissie dat formeel op tafel zal leggen. 

Tegelijk wil hij de Europese subsidies voor de fossiele industrie op de schop. Jaarlijks zou de EU daar nog altijd 52 miljard euro aan spenderen. Hoekstra heeft daarover nieuwe cijfers beloofd, in een poging parlementsleden te overtuigen. 

Hoekstra belooft op de COP28 in Dubai (die begint op 30 november) ook een sterk pleidooi voor een volledige uitfasering van fossiele brandstoffen. Veel landen zien dat niet zitten, en pleiten veeleer voor een beperken van de uitstoot of het opvangen van de broeikasgassen. 

Dat de Nederlander het haalt, is een opsteker voor Commissievoorzitter Ursula von der Leyen die hem haar steun had toevertrouwd. 

Microplastics

Sefcovic moet er dan weer over waken dat de Green Deal naar behoren wordt uitgevoerd en dat bepaalde groene maatregelen uitgevoerd worden zoals gepland.

Het gaat dan onder meer over de strijd tegen microplastics en het afbouwen van chemische verdelgingsmiddelen. Maandag kon hij daar naar verluidt nog onvoldoende garanties voor geven, intussen blijkbaar wel. 

De Europese verkiezingen vinden in juni volgend jaar plaats. Beiden hebben dus nog minder dan een jaar om hun stempel te drukken. Voor het klimaat wordt het wel (opnieuw) een heel belangrijk jaar na de klimaatverandering steeds beter zichtbaar wordt met heel wat weersextremen wereldwijd. 

Meest gelezen