© rr

‘t Scheldt wil Humo-artikels via rechtbank laten verwijderen

De satirische website ‘t Scheldt trekt naar de rechtbank tegen Humo. Aanleiding zijn artikels die het weekblad publiceerde met inhoud uit sms- en WhatsAppberichten waarin ‘t Scheldt wordt voorgesteld als “een vehikel voor politieke vendetta en persoonlijke rancune”.

jvh
Bron: BELGA

Humo-journalisten Jan Stevens en Jan Antonissen kwamen de voorbije dagen met drie artikels over ‘t Scheldt, waaruit moest blijken dat de website nauwe banden heeft met het Vlaams Belang en de Vlaamsgezinde projectontwikkelaar Erik Van der Paal, die ook als geldschieter optrad. Humo maakte voor de artikels gebruik van sms- en WhatsAppverkeer van onder meer Gert Van Mol, de eigenaar van de website.

Van Mol spande daarop een procedure in kort geding aan tegen de twee Humo-journalisten, hun hoofdredacteur en tegen uitgever DPG Media. De zaak wordt donderdag in eerste aanleg behandeld voor de rechter in Antwerpen. Volgens de satirische website is er sprake van laster en eerroof omdat de sms- en WhatsAppberichten uit de privésfeer komen en afkomstig zijn uit het strafonderzoek naart ‘t Scheldt, dat werd opgestart na artikels waarin een voormalige Open Vld-woordvoerster werd beledigd. 

‘t Scheldt eist via de rechtbank dat Humo de betreffende artikels offline haalt, en dat ook papieren magazines uit de rekken haalt. Om dat af te dwingen wil de website dat de rechter dwangsommen oplegt die kunnen oplopen tot 1.000 euro per dag.

Humo: “Alle vertrouwen”

Humo maakt zich sterk dat het zich nauwgezet bij de feiten houdt, net door voornamelijk te citeren uit het WhatsApp- en smsverkeer van Van Mol en anderen. “Ik heb er alle vertrouwen in dat de rechter zal oordelen dat het gebruik van die berichten geoorloofd is in de berichtgeving over een afgesloten onderzoek met een groot maatschappelijk belang. De berichten die we publiceren gaan over de werking en het opzet van ‘t Scheldt en niet over de privé van Gert Van Mol”, aldus Humo-hoofdredacteur Bart Vanegeren.

Uitgever DPG Media reageert nog niet in detail, maar zegt “niet akkoord te gaan” tegen de claim van ‘t Scheldt en “ertegen te zullen vechten’“. 

Bij ‘t Scheldt is woensdag nog niemand bereikbaar voor commentaar. Op hun website spreken ze wel van WhatsAppberichten die uit hun context zijn gehaald en gebruikt worden om te framen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer