© BELGAIMAGE

OPROEP. Is jouw huisdier ziek geworden of overleden binnen het jaar na aankoop?

De garantie voor de koper van levende dieren is verlengd van zes maanden naar één jaar. Het baasje heeft in die periode recht op een vervangend dier, een terugbetaling of medische zorg voor het aangekochte dier.

Het wetsvoorstel is vandaag goedgekeurd in de Kamercommissie voor Consumentenbescherming. Staatssecretaris voor Consumentenzaken Alexia Bertrand (Open Vld), auteur van het wetsontwerp, wil consumenten meer duidelijkheid bieden. Niet alleen wordt de garantieperiode verlengd, daarnaast geldt in die periode ook de omgekeerde bewijslast voor de verkoper: als consument moet je niet aantonen dat de fout bij de verkoper lag, maar de verkoper moet bewijzen dat het gebrek niet aanwezig was bij de verkoop. De verkoper moet er ook voor zorgen dat het dier vrij is van infectieziektes en afwijkingen, dat het de nodige vaccinaties heeft gehad en dat de informatie in de verkoopovereenkomst overeenstemt met de realiteit.

Als er binnen de garantieperiode toch een probleem opduikt, heeft het baasje recht op een nieuw dier, een terugbetaling of medische zorg voor het aangekochte dier. Daarvoor mag hij of zij naar een dierenarts naar keuze gaan, op kosten van de verkoper.

“Deze wetgeving geeft dierenverkopers meer verantwoordelijkheden en consumenten meer duidelijkheid. Als baasje weet je nu perfect tijdens welke periode je jouw rechten kan laten gelden, bijvoorbeeld voor de terugbetaling van een dringend dierenartsbezoek”, zegt staatssecretaris Alexia Bertrand.

Heb jij binnen het jaar na aankoop van je dier ernstige problemen ondervonden? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

 jom

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer