Euro zakt tot laagste peil van het jaar: “Een potentieel effect op de inflatie”, zegt econoom Erik Joly

De euro is gezakt tot het laagste peil van het jaar tegenover de Amerikaanse dollar. Wat de gevolgen daarvan zijn, dat vroeg Business AM aan Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN AMRO.


Beluister hier het volledige interview met Erik Joly:


Waarom is dit belangrijk?

Een sterkere dollar heeft een potentiële impact op de inflatie, met name op de olieprijs. De euro staat op het laagste peil van het jaar, maar Joly verwacht beterschap.
  • Joly legt uit: “De euro komt onder druk te staan. Dat heeft onder andere te maken met het idee dat de Amerikaanse economie nog altijd behoorlijk onder stoom staat. De economie van de eurozone is in minder goede doen, onder andere door wat er wat er zich afspeelt in Duitsland. Hetgeen betekent dat het renteverschil tussen de dollar en de euro verder in het voordeel van de dollar zou kunnen spelen.”

De econoom ziet drie grote gevolgen van een sterkere dollar:

  • “Een sterke dollar is goed voor onze export. Bedrijven die uitvoeren naar de Verenigde Staten zullen het iets makkelijker krijgen.”
  • “Als consument is het minder positief. Want een vakantie in de VS wordt duurder.”
  • “Het heeft ook een potentiële impact op de inflatie. Een van de aanjagers van die inflatie is de olieprijs, die wordt uitgedrukt in dollar. Als de dollar sterker wordt, dan is dat vervelend voor ons als Europeaan.”

Beterschap voor de euro op langere termijn

  • “Heel wat financiële participanten zijn ervan overtuigd dat de kans op een hogere euro afgenomen is. Daarom hebben ze eerder aangekochte euro’s verkocht. De posities (financiële transacties, red.) zijn nu ongeveer de helft van wat ze een aantal maanden terug waren. Het is heel waarschijnlijk dat een aantal financiële partijen meer posities hebben afgebouwd, wat een verklaring kan zijn voor de daling van de euro.”
  • “Het steunniveau van de euro is 1,05 dollar. We zullen zien hoe de markt daarop reageert. Op iets langere termijn neem ik aan dat de euro een tikkeltje zou kunnen versterken. Binnen een paar maanden zie ik de euro opnieuw richting 1,08 dollar gaan. Dat is dus een iets betere positie voor de euro ten opzichte van de dollar”, besluit Joly.

(ns)

Meer