© via REUTERS

Vissersboot geramd in omstreden deel van Zuid-Chinese Zee: drie doden

In een deel van de Zuid-Chinese Zee dat zowel de Filipijnen als China opeisen zou een Filipijns vissersschip geramd zijn door een olietanker en gekapseisd zijn. Drie Filipijnse vissers, onder wie de kapitein, zijn omgekomen, aldus de Filipijnse kustwacht. Het is echter nog onduidelijk of het al dan niet om een ongeval gaat, en ook de Filipijnse president Ferdinand Marcos Jr. waarschuwt voor speculatie over de oorzaak.

jvh
Bron: BELGA

De tanker is nog niet geïdentificeerd, en er loopt een onderzoek, zei Marcos nog. Tien vissers overleefden het incident. De weersomstandigheden en het zicht zouden maandagochtend slecht geweest zijn, en de bemanning van de vissersboot had de tanker niet gezien. Volgens de Filipijnse kustwacht voer de tanker onder de vlag van de Marshalleilanden, en zette hij zijn reis nadien verder.

Het incident deed zich voor nabij de Scarborough-rif, een zandbank die bestaat uit enkele zandbanken en riffen en die 230 kilometer van de noordwestkust van de Filipijnen ligt. In 2012 kwam het tot een confrontatie tussen de twee landen, waarop Peking het rif bezette. Een rechtbank besliste in 2016 dat de Chinese rechten op het gebied ongeldig zijn, maar Peking weigert die uitspraak te erkennen.

Vorige week nog verwijderde de Filipijnse kustwacht een drijvende barrière die China op een deel van het rif had geplaatst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer