Is elke thee even gezond? "Nutriscore geeft soms vertekend beeld"

Niet elk kopje thee is even gezond. Of wel? In de supermarkt vind je geregeld theesoorten die de slechtere nutriscore C krijgen. Als er in thee gewoon wat blaadjes of kruiden zitten, waarom krijgen ze dan niet allemaal score A? Het consumententeam van Radio2 vraagt het aan voedingsdeskundige Sanne Mouha: "Aan sommige soorten thee zijn suikers toegevoegd, vandaar de hogere nutriscore".

Het consumententeam van Radio2 gaat op zoek naar een antwoord op al je vragen. Heb je een verhaal of vraag, laat het ons weten op consumenten@radio2.be.

Veel voedingsproducten vermelden op hun verpakking een nutriscore.  Die score kan van A tot E gaan, waarbij A het gezondst is en E het minst gezond. Ook op theeverpakkingen staan vaak nutriscores vermeld. Hoewel thee een simpel, natuurlijk product is, krijgt niet elke soort nutriscore A. Is niet elke thee dan gezond? "Alle soorten thee en infusies zijn in de regel gezond", stelt voedingsdeskundige Sanne Mouha gerust. "Of een product nutriscore A, B, C, D of E krijgt, is afhankelijk van verschillende factoren." 

Echte thee wordt gemaakt met de blaadjes van de theeplant. Je hebt verschillende soorten, zoals de groene, zwarte of witte thee. Fabrikanten mogen hun product ook alleen maar "thee" noemen als er een theeplant in verwerkt zit. Producten waar bijvoorbeeld enkel kruiden of andere planten zoals munt, rooibos of kamille in zit, zijn infusies. Ze worden ook wel eens "kruidenthee" genoemd. In de volksmond worden al deze soorten infusies wel vaak gewoon "thee" genoemd.

Nutriscore van A tot E

"Een goede nutriscore (A tot C) kan je krijgen door een vezelrijk product aan te bieden, met groenten, fruit of noten. Voeg hier een portie proteïnen, een laag suikergehalte en weinig verzadigde vetten aan toe en je krijgt een mooie score", legt Mouha uit. 

Bij een thee of kruidenthee is een hogere nutriscore (D of E) vaak toe te schrijven aan een te hoge aanwezigheid van kilocalorieën, verzadigde vetten, zout of suiker, zegt de voedingsdeskundige. "Als die waarden te hoog zijn, zijn dat minpunten."

De nutriscore van een thee is meestal zelfs beter dan wat er op de verpakking staat. Die score is gebaseerd op het droge product, maar in de realiteit voeg je uiteraard altijd water aan je thee toe

Sanne Mouha, voedingsdeskundige

Suiker in je thee: toegevoegd of niet?

Suikers wegen dus vaak door op de nutriscore van je thee of infusie. Hoeveel suikers er precies in jouw product zitten, kan je lezen op de tabel met voedingswaarden op de verpakking. Al wil Sanne Mouha het belang van die tabel relativeren. "Soms lees je in de tabel dat er een kleine hoeveelheid suiker of koolhydraten aanwezig zijn in je product. Maar dat zijn niet altijd toegevoegde suikers. Soms gaat het om suiker die van nature in de kruiden zit, denk bijvoorbeeld aan pepermunt. Het gaat vaak om een heel laag verwaarloosbare hoeveelheid koolhydraten of suikers. Die maken je thee niet minder gezond."

Wil je zeker zijn dat het om toegevoegde suiker gaat? "Kijk dan niet in de tabel van de voedingswaarde, maar check de ingrediëntenlijst op de verpakking. Staat daar "suiker", "glucose", "fructose" of "sacharose" vermeld, dan weet je pas zeker dat het om toegevoegde suikers gaat. Maar zelfs als dat het geval is, gaat het sowieso altijd om een klein percentage." 

Soms is het gewoon beter om je gezond verstand te gebruiken. En als je twijfelt: kijk naar de ingrediëntenlijst

Sanne Mouha, voedingsdeskundige

Thee met thee vergelijken

Sanne Mouha vindt een nutriscore bij thee en infusies sowieso een verwarrend gegeven. Het geeft soms een vertekend beeld. "Een nutriscore wordt bepaald op basis van 100 gram droge thee. Zonder water dus. Maar in de realiteit voeg je uiteraard altijd water toe aan je thee of kruiden. En met water erbij zal de nutriscore nog beter worden."

Zelfs een thee of infusie met nutriscore E is nog steeds gezond, vindt Mouha. "Je moet nutriscores altijd vergelijken binnen dezelfde groep van voedingsproducten. Je moet een thee altijd met een thee vergelijken. Net zoals je een pizza met een pizza vergelijkt. Een thee krijgt een goede nutriscore omdat die bijvoorbeeld veel vezels bevat, een pizza krijgt die omdat er stukjes paprika op liggen." Met andere woorden: een thee met nutriscore E blijft uiteindelijk nog steeds een thee en geen vettige pizza.

Oplosthee met suiker

De enige thee waar Sanne Mouha sceptisch tegenover staat, is oplosthee. "Met dat poeder moet je wel opletten. Je kent het wel, poeder met appelsmaak dat je aan water toevoegt. Die hebben wél veel toegevoegde suikers. Voor de rest zou ik zeggen: negeer die nutriscore bij thee, en als je twijfelt, kijk naar de ingrediëntenlijst. Soms is het gewoon beter om je gezond verstand te gebruiken."

Meest gelezen