Themabeeld© REUTERS

Europese Commissie lanceert formeel onderzoek naar Chinese subsidiëring van elektrische auto’s

De Europese Commissie heeft haar onderzoek naar de subsidiëring van elektrische wagens in China formeel opgestart. Het onderzoek kan maximaal dertien maanden in beslag nemen, maar na negen maanden kan de Commissie eventueel al voorlopige maatregelen nemen indien ze van oordeel is dat Chinese subsidies de Europese producenten schade toebrengen.

jvh
Bron: BELGA

“Europese autobouwers en verwante sectoren zijn al aan het investeren en innoveren om het potentieel van elektrische auto’s volledig te ontwikkelen. Eender waar we bewijzen vinden dat hun inspanningen worden belemmerd door marktverstoringen of oneerlijke concurrentie, zullen we kordaat optreden”, verklaarde voorzitter Ursula von der Leyen, die het onderzoek vorige maand had aangekondigd in haar State of the Union in het Europees Parlement. 

De Commissie lanceert het onderzoek naar de subsidiëring van door batterijen aangedreven auto’s in China op eigen initiatief, dus niet na een formele klacht van de Europese industrie. De Commissie meent echter voldoende bewijs te hebben vergaard dat de recente toename van de import van goedkopere en gesubsidieerde auto’s uit China een economische bedreiging kan vormen voor hun Europese concurrenten. 

Het onderzoek moet nu uitwijzen of China effectief illegale subsidies verstrekt en daarmee de Europese producenten beschadigt. Indien dat het geval is, wordt ook gekeken naar de impact op importeurs en consumenten. Op basis van alle bevindingen kan de Commissie beslissen om al dan niet antidumpingrechten te heffen. Momenteel bedragen de invoerrechten 10 procent. Von der Leyen beklemtoonde woensdag opnieuw dat de Commissie zich strikt zal houden aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie.

Het onderzoek heeft in China kwaad bloed gezet. Peking heeft het over een “protectionistische” maatregel die “een negatieve impact zal hebben op de economische relaties” tussen beide handelsgrootmachten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer