© Joren De Weerdt

Antwerp verdient meer tegen Shakhtar in Youth League, maar verliest met kleinste verschil: “Er zit kwaliteit in onze jonge groep”

Geen eerste punt voor Antwerp in de Youth League. Nochtans zat een gelijkspel tegen de leeftijdsgenoten van Shakhtar Donetsk er zeker in. Na een vroege openingstreffer van Delaporte konden de youngsters van Thomas Wils niet lang teren op hun voorsprong. Toen ze na de rust het laken naar zich toe leken te trekken, sloegen de Oekraïners op een van de weinige uitbraken genadeloos toe. Het werd 1-2.

Diederik Geypen

De jongerenversie van de Champions League lokte – ondanks het slechte aanvangsuur – heel wat schoon volk naar de hoofdtribune van het Lisp. Naast spelersouders, managers, scouts en supporters herkenden we ook enkele bekende gezichten. Onder meer Jean Kindermans, die in juli 2024 de jeugdopleiding van Anderlecht inruilt voor die van Antwerp, kwam een kijkje nemen.

© Joren De Weerdt

Youth League-coach Thomas Wils wisselde de basisploeg die twee weken geleden in Barcelona met 2-1 verloor op één positie. Vandeplas, die terugkeert na een lange blessureperiode omwille van pubalgie, nam de plaats in van Doms.

Delaporte scoort, maar geeft ook strafschop weg

Het veld – met overal losse plukken gras en opspringend zand – lag er slecht en kurkdroog bij. Geen terrein dat in het voordeel speelt van de technisch vaardige spelmaker Horemans. Over een maand – op Allerheiligen – komt de eerste ploeg van Antwerp naar het Lisp voor de zestiende finales in de Croky Cup. We willen niet weten hoe de grasmat – eens de herfst echt in het land is – er tegen dan zal bij liggen.

Met hun snelle en verticale spel leken de Oekraïners geen hinder te ondervinden van het slechte veld. Vaak hadden de bezoekers aan twee passes genoeg om door de Antwerpse as te snijden. Vooral kapitein Tsukanov maakte indruk.

Toch was het de thuisploeg die na een kwartier op voorsprong klom. Keeper Kravets ging de mist in op een corner van Verstraeten. Delaporte stond op de goede plaats om binnen te tikken.

© Joren De Weerdt

Diezelfde Delaporte ging even later zelf in de fout. De doelpuntenmaker beroerde het leer met de hand. De Moldavische scheidsrechter aarzelde niet en wees naar de stip. Hluschenko trapte precies in het hoekje.

De tweede helft leverde meer spektakel op dan de eerste. Devalckeneer dook goed naar de hoek. Aan de overzijde bediende Horemans – die in de wedstrijd groeide – Godelaine op het gepaste moment. De aanvaller die in Barcelona nog trefzeker was, schoot nu rakelings naast.

Antwerp kreeg meer en meer veldoverwicht, maar werd net dan koud gepakt. De ingevallen Demchenko draaide zich iets te makkelijk vrij en werkte uitstekend af.

Antwerpse gelijkmaker wordt afgekeurd

‘The Great Young’ leek niet veel later langszij te komen via Vandeplas, maar dat was buiten de arbitrage gerekend. Die keurde de gelijkmaker af wegens buitenspel van Doms. Hij zou de Oekraïners gehinderd hebben voor het lege doel.

Na de 2-1-nederlaag in Barcelona verliezen de U19 van Antwerp nu met dezelfde score van Shakhtar, al is dit verlies een pak zuurder. Hier zat meer in voor de ploeg van Wils, die over drie weken thuis tegen Porto de nul kan wegvegen.

Doelpunten: 14’ 1-0 Delaporte, 18’ 1-1 1-1 Hluschenko (penalty), 73’ 1-2 Demchenko

Opstelling Antwerp: Devalckeneer – Renders, Delaporte, Verstraeten, Tuypens – Smits, Horemans, Courtens (87’ Van Helden) – Abdelhamid (65’ Gueddar), Vandeplas, Godelaine (80’ Doms)

© Joren De Weerdt

Coach Thomas Wils: “We zitten niet in de Youth League om enkel mee te doen”

0 op 6: de Youth League blijkt een moeilijke opdracht voor de jonkies van Antwerp. Na de nederlaag in Barcelona verloor het vandaag ook met 1-2 tegen Shakhtar. Thomas Wils, de U18-coach die nu zelf ook een volgende stap zet, legt uit.

“Het gevoel is nu anders. In Barcelona moesten we het spel echt ondergaan, nu kwam het aan op details. We hielden de boel goed op slot en konden, met het nodige geluk, op voorsprong komen. Maar dan hebben we pech met die penalty en die ene keer dat ze er toch door geraken in de tweede helft. Onze afgekeurde gelijkmaker op het einde was jammer. Terecht of niet? Moeilijk te zeggen. Nu kunnen we er toch niets meer aan veranderen. Er zat hoe dan ook meer in.”

De teleurstelling achteraf was veelzeggend. “We zitten niet in de Youth League om enkel mee te doen, we willen ook punten pakken. Er zit zeker kwaliteit in deze jonge groep. Dat willen we nu ook tonen aan onszelf en aan de buitenwereld. Als bevestiging dat de club ook bij de jeugd aan het groeien is.”

Kyano Delaporte: “Blij om de evolutie van de club te kunnen meemaken”

Speciale rol voor Kyano Delaporte. De verdediger zette Antwerp op 1-0, maar veroorzaakte kort nadien ook de penalty die de 1-1 werd.

“Met de goal ben ik natuurlijk tevreden, dat is altijd tof. Die penaltyfase is iets anders. Er werd eerst een fout op mij gemaakt en dán raak ik de bal met mijn hand. Volgens mij kon ik daar weinig aan doen. Maar goed, ik moet me neerleggen bij de beslissing van de scheidsrechter. Het is jammer dat we opnieuw niet winnen, maar we hebben het de tegenstander toch echt wel moeilijk gemaakt. De teleurstelling nu hoort erbij.”

Wat moeten we nog weten over Kyano Delaporte? “Ik speel al van mijn 8ste bij Antwerp, nu ben ik 17. Ik zit er al bijna mijn hele leven en heb dus ook de mindere tijden meegemaakt. Maar ik ben vooral blij om nu de evolutie van de club te kunnen meemaken. Tijdens de voorbereiding mocht ik al een paar weken proeven van de A-kern. En als ze volk te kort komen mag ik, samen met nog enkele anderen, soms nog meedoen.”

© Joren De Weerdt