AYU

Ontstressen met geitenyoga in Hasselt: "Geitjes hebben een kalmerend effect op mensen"

Speciaal voor Werelddierendag op 4 oktober kan je op domein Kiewit in Hasselt yoga met geiten doen. Het fenomeen komt overgewaaid uit de Verenigde Staten en zou mensen helpen om te ontstressen.

"Geitenyoga is een unieke ervaring waarbij mensen yoga beoefenen in het gezelschap van geitjes", vertelt lesgeefster Yentl De Werdt van AYU vzw aan Radio2. "Het is een combinatie van yoga, ontspanning en interactie met dieren. De geiten doen zelf voor alle duidelijkheid geen yogaposes. Ze zijn aanwezig wanneer deelnemers yoga beoefenen."

Yoga met geiten is al een aantal jaren in opmars en komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het idee bij geitenyoga is dat de aanraking met de geitjes beoefenaars sneller doet ontspannen. "Geiten zijn nieuwsgierige dieren die graag interactie zoeken. Ze benaderen de deelnemers en klimmen soms op bijvoorbeeld de rug van een deelnemer tijdens een pose. Al hangt dat van geit tot geit af. Het voordeel van yoga met geiten is het verminderen van stress en het creëert een verbondenheid met de dieren. Geitjes hebben een kalmerend effect op mensen."

AYU

Bij de lessen van Yentl zijn enkel kleine geitjes aanwezig. "De bokken worden apart gezet. Als er kinderen bij zijn, nemen we eerst een momentje om de geitjes wat gras te geven en op die manier kunnen de kinderen eerst een leuke connectie met de dieren maken. De geitjes zijn bovendien vrij om te komen en te gaan. Er hangt een informele, plezierige sfeer waarbij mensen kunnen ontspannen."

Volgens Yentl vinden de geiten het hele gebeuren zelf ook leuk. "Als je ze maar respecteert en hen niet te veel oppakt of er achter aanloopt, dan zeker wel."

AYU

Meest gelezen