Raad van Europa vraagt België opnieuw om snel maatregelen te nemen tegen overbevolking gevangenissen

Themabeeld© © Yorick Jansens

In een nieuw genomen beslissing vraagt de ministerraad van de Raad van Europa België opnieuw om met spoed maatregelen te nemen die tegemoetkomen aan het probleem van de structurele overbevolking in de gevangenissen en de ondermaatse leefomstandigheden in de cellen. Dat maakt de Centrale toezichtsraad voor het gevangeniswezen (CTRG) woensdag bekend.

gli
Bron: BELGA

Vorig jaar had de ministerraad al een tussentijdse resolutie aangenomen waarin diepe bezorgdheid over de verslechterde situatie in de Belgische gevangenissen werd geuit en ons land opgeroepen werd zo snel mogelijk te reageren. Nu stelt de ministerraad vast dat de doelstelling om het aantal gevangenen in België te beperken tot 10.000 niet wordt gehaald. Eerder dan te focussen op het uitbreiden van de gevangeniscapaciteit, moeten de autoriteiten zoeken naar mogelijkheden om het aantal gevangenen terug te dringen, luidt het.

Er wordt opnieuw een lans gebroken voor alternatieve straffen (elektronisch toezicht, opschorting van straf, voorwaardelijke invrijheidsstelling), maar ook worden bindende maatregelen gevraagd om het aantal toegelaten gevangenen beter te regelen, terwijl een breed politiek plan van aanpak tegen de overbevolking nodig is.

Bed en bad

België wordt gevraagd om erop toe te zien dat alle gevangenen over een bed die naam waardig beschikken en de omstandigheden in de cellen in die zin te verbeteren dat alle plaatsen waar meerdere gevangenen samenzitten over afgescheiden sanitaire installaties beschikken. Ook moeten er meer activiteiten buiten de celmuren mogelijk worden gemaakt.

Tot slot wordt ons land opnieuw gevraagd beroepsmogelijkheden te creëren voor gevangenen die hun leefomstandigheden willen aanklagen, met indien nodig een vrijlating als ultieme remediëring.

Eind september zaten 11.508 personen opgesloten in de Belgische gevangenissen (tegenover 11.012 een jaar geleden), terwijl de operationele capaciteit beperkt is tot 10.412 gevangenen (wat  betekent dat de overbevolking 10,72 procent bedraagt). Hierbij horen 3.785 gevangenen in voorlopige hechtenis (32,89 procent van het totaal) en 942 geïnterneerden (8,19 procent).

De toezichtsraad pleit er opnieuw voor dat “alle betrokkenen - zowel de regering als het parlement, de rechterlijke macht en alle andere actoren van de strafketen - de krachtige aanbevelingen van de Raad van Europa onverwijld uitvoeren”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen