De meeste explosieven worden op het strand gecontroleerd tot ontploffing gebracht.© BELGA

Zie je de komende maanden een geel paaltje met rood kruis op het strand? Dan ligt er mogelijk oorlogsmunitie onder het zand

Hoeveel oorlogsmunitie nog onder het zand aan onze kust ligt, weet niemand. Maar als je vaak op het strand wandelt, is de kans best groot dat je ooit al eens over een niet-ontplofte oorlogsbom bent gestapt. Alleen al op de strook tussen Koksijde en Oostduinkerke zijn vorig jaar immers 150 explosieven onschadelijk gemaakt.

Thierry Goeman

Nu het zomerseizoen voorbij is, wordt op het strand tussen Koksijde en Oostduinkerke opnieuw gezocht naar niet-ontplofte oorlogsmunitie uit de twee wereldoorlogen. Hoeveel van die munitie er nog langs onze stranden ligt, weet niemand.

Het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) wil de ongeveer 65 kilometer kust volledig ‘bommenvrij’ maken. En dat is een werk van vele jaren. Alleen aan de strook tussen Koksijde en Oostduinkerke, nauwelijks een enkele kilometers lang, is men al sinds begin 2022 bezig. “Met gespecialiseerde detectieapparatuur meten we ferromagnetische anomalieën onder het zand. Via gps worden die in kaart gebracht en nadien voorzichtig opgegraven. Meestal gaat het om prikkeldraad of stukken betonijzer, bijvoorbeeld. Maar dus ook om conventionele en/of toxische explosieven. Mijnen, kogels, vliegtuigbommen en mortieren uit de twee wereldoorlogen”, zegt Peter van Camp van het MDK.

De plaatsen waar gegraven wordt, worden duidelijk aangegeven.© rr

Als er een explosief gevonden wordt, wordt de ontmijningsdienst DOVO opgeroepen. Specialisten onderzoeken het explosief dan ter plaatse en nemen het mee of laten het ter plaatse gecontroleerd ontploffen. Zo werd in mei nog een vliegtuigbom van 30 kilogram gevonden op het strand van Oostduinkerke en ter plaatse tot ontploffing gebracht. Het strand en de dijk werden daarvoor ontruimd.

Uit cijfers van de ontmijningsdienst DOVO die we opgevraagd hebben, blijkt dat ze vorig jaar 3.654 tussenkomsten hebben gehad in ons land waarvan 3.566 interventies voor Conventional Munition Disposal, het opruimen van achtergebleven oorlogsexplosieven. Vorig jaar is in totaal 239 ton opgehaald of tot ontploffing gebracht.

Voor de regio Westkust, meer bepaald tussen Koksijde en Nieuwpoort , ging het om 3 interventies per week of zo’n 150 explosieven in 2022. Dit jaar gaat het al om meer dan 50 stuks tussen Koksijde en Oostduinkerke, waar er actief naar wordt gezocht.

De bommen en granaten die op het strand liggen vormen geen acuut gevaar voor het kusttoerisme

Verboden diepe putten te graven

Voor alle duidelijkheid: de bommen en granaten die op het strand liggen vormen geen acuut gevaar voor het kusttoerisme. “Na WO II zijn er geen bekende incidenten met gevonden of opgegraven munitie op onze stranden”, zegt Peter Van Camp nog.

De politie wijst er wel nog op dat het verboden is om diepe putten te graven op het strand. Dat staat in het politiereglement van de meeste kustgemeenten.

Een zandkasteel bouwen kan uiteraard wel. “Het grootste deel van de munitie wordt aangetroffen op 1,5 meter onder het strandpeil, tegen de laagwaterlijn.”

Op de stranden waar het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust naar achtergebleven munitie zoekt én vindt, wordt dat duidelijk aangegeven op waarschuwingsborden en met gele palen met een rood kruis op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer