Direct naar artikelinhoud
AchtergrondPolitiek

Een waas van ons-kent-ons: schenkt Vooruit klare wijn na het verhoor van haar voorzitter Conner Rousseau?

(Vlnr.) Bart De Wever (N-VA), Conner Rousseau (Vooruit) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) op het openingsdebat eerder deze week in Gent.Beeld Eric de Mildt

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wordt donderdag verhoord over het incident in Sint-Niklaas. Vermoedelijk komt de partij zelf daarna met meer duidelijkheid. Zijn er racistische opmerkingen gemaakt? En welke weg legde het intussen beruchte pv van die avond af?

Officieel weet Conner Rousseau nog van niks. In de nacht van 1 op 2 september maakte hij naar verluidt in stomdronken toestand racistische opmerkingen tegenover twee agenten, buiten aan een café in Sint-Niklaas. Daarover werd later een pv opgesteld, maar de socialistische voorzitter herinnert zich naar eigen zeggen niet wat er precies gezegd is. Al liet hij journalisten eerder deze week verstaan dat hij wel wist wat er zeker níét gezegd was.

Donderdag wordt Rousseau voor het eerst verhoord over de hele zaak. Dan zal hij weten wat er hem aangewreven wordt, en waarop dat gebaseerd is: de getuigenis van de agenten, of ook beelden van hun bodycams. Vooruit wil daarna een persconferentie houden, waarop Rousseau zelf duidelijkheid verschaft. Al klinkt het intussen dat de beslissing pas zal vallen na het verhoor.

Heel lang zullen de details van het onderzoek vermoedelijk niet geheim blijven. Via de rechter hield Vooruit een artikel van HLN en VTM Nieuws tegen over de inhoud van het pv, maar de kans is groot dat dit publicatieverbod binnenkort door een andere rechter vernietigd wordt. Dan komt het nieuws toch naar buiten. Rousseau wil dan liever zelf de communicatie in handen houden.

Halve waarheid

De vraag is of Vooruit doorzet met de beschuldigingen aan het adres van de politie en burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA). Al twee weken fluisteren de socialisten redacties in dat het pv een erg opmerkelijke weg heeft afgelegd. Maar minstens zo opmerkelijk zijn de stappen die Rousseau zelf genomen heeft.

Toen het nieuws over het incident naar buiten kwam, zei Rousseau verrast te zijn. “Ik weet niet meer wat er allemaal exact gezegd is, maar wat er over geschreven wordt, verbaast mij heel sterk.” Dat was maar de halve waarheid. Want al op de dag na de feiten nam Rousseau contact op met burgemeester Dehandschutter, om te vragen naar mogelijke bodycambeelden.

Via de burgemeester belandde Rousseau bij de korpschef, die hem – aldus de socialisten – verzekerde dat er geen pv opgemaakt werd en dat er ook geen beelden circuleerden in het korps. Maar via zijn moeder, zelf oud-burgemeester van Sint-Niklaas, ving Rousseau op dat er toch beelden zouden zijn. Christine Mussche, de advocate van Rousseau, zei aan HLN bovendien dat de beelden niet zouden overeenstemmen met wat er in het pv staat – dat zou haar gezegd zijn door de persoon die het dossier onderzoekt.

Elf dagen later

Pas elf dagen na de gebeurtenissen werd uiteindelijk een pv opgemaakt. Deze gang van zaken wordt al van bij het begin als hoogst verdacht gezien bij de socialisten: als er iets onoorbaars was gebeurd, waarom werd er dan bijna twee weken gewacht om dat op papier te zetten? Volgens burgemeester Dehandschutter is het niet ongebruikelijk dat het even duurt voor een pv daadwerkelijk uitgetikt en afgewerkt wordt, maar elf dagen lijkt toch erg lang – zeker voor een gevoelig dossier waar een prominent politicus bij betrokken is.

Mede door zoveel details over het dossier naar de media door te spelen, hebben de socialisten intussen zelf een waas van ons-kent-ons gecreëerd, die hen veel kritiek oplevert: welke gewone burger kan naar de korpschef bellen om even te zorgen dat er geen vervelende beelden verspreid geraken?