Christophe Vandercam / Photo News

Gent start met campagne tegen haatspraak op internet: gratis opleidingen voor inwoners én hardere aanpak op sociale media 

De stad Gent biedt gratis workshops aan voor inwoners die online haatspraak willen aanpakken. Het gaat dan om kwetsende of zelfs discriminerende uitspraken online, onder meer op sociale media. De stad lanceert ook een website met tips. In een campagnefilmpje ondersteunen bekende Gentenaars de oproep om het fenomeen een halt toe te roepen. "Niemand mag haatspraak dulden, we moeten er tegenin blijven gaan", zegt de stad. Gent belooft zelf het goede voorbeeld te geven op eigen mediakanalen.  

Gent wil haatspraak op internet een halt toe roepen en lanceert daarom een nieuwe campagne. De slogan is 'Haat op je scherm? Niet accepteren, reageren'. De stad wil dat inwoners actie ondernemen als ze met haatspraak in aanraking komen, daarom komen er gratis trainingen die leren hoe ze kunnen optreden.

"We bieden een keuzeplan van vijf stappen aan waar mensen mee aan de slag gaan. Afhankelijk van de situatie en jouw inschatting bouw je met dit keuzeplan een reactie op", zegt Lisa Brusselaers van de vzw Tumult. Het is de organisatie die de opleidingen zal aanbieden. Gent lanceert ook een website met bijkomende tips

De stad zet de actie in de verf met een filmpje waarin bekende Gentenaars de oproep mee ondersteunen. Onder meer acteur Koen Crucke, dj Hakim Chatar, bekende kapster Jitske Van de Veire en voetballer Tarik Tissoudali (AA Gent) zijn erin te zien. 

Gent belooft ook zelf de eigen mediakanalen beter te screenen. Dat betekent dat mensen die haatdragende reacties plaatsen onder een boodschap van de stad op bijvoorbeeld Facebook of Instagram aangesproken zullen worden. Als ze niets ondernemen, kan de reactie ook verwijderd worden. 

De workshops zijn ontwikkeld door vzw Tumult op vraag van de stad Gent. De opleiding kwam er in samenwerking met tal van partners, van het collectief No Hate Vlaanderen. 

Meest gelezen