Mag je etensrestjes na het ontdooien nog een tweede keer invriezen?
Stel je hebt die extra voorraad spaghettisaus eindelijk ontdooid, maar die is nog steeds niet volledig opgeraakt. Mag je die dan nog een tweede keer invriezen of moet dat restje rechtstreeks de vuilbak in? Amerikaanse voedingsexperte Tina Hanes en voedingswetenschapper Eric De Maerteleire zetten de do’s en don’ts van ontdooien en (her)invriezen op een rij. “Laat nooit iets ontdooien door het op je aanrecht te laten liggen.”
“Het is één van de vragen die we het vaakst krijgen”, aldus Hanes over of je ontdooide voeding opnieuw mag invriezen. “Het is echt wel veilig, maar er hangen een paar voorwaarden aan vast.” Zo moet je voedsel op de correcte manier ontdooid zijn.
Hoe ontdooi je eten op een ‘correcte’ manier?
“Of het nu vlees, gevogelte, vis of schaaldieren zijn, je mag ze opnieuw in de vriezer stoppen als ze in de koelkast ontdooid werden en niet bedorven zijn.” Iets wat ook voedingswetenschapper Eric De Maerteleire bevestigt. “De voorwaarde is dat je je voedsel in de koelkast hebt laten ontdooien en dat de temperatuur niet boven de 4°C is geweest.”
“Je mag nooit iets ontdooien door het op je aanrecht te laten liggen”, benadrukt Hanes. “Of nog erger: door het onder warm water te stoppen. Bacteriën hebben het graag warm en vermenigvuldigen zich aan een razendsnel tempo op kamertemperatuur. Op die manier ontdooien is nooit veilig.”
Als ontdooid eten vreemd ruikt of de textuur kleverig of slijmerig is, gooi het dan weg.
Ontdooien in de microgolfoven of met koud water is minder erg, maar in die gevallen mag je de voeding nog steeds niet opnieuw invriezen. “Voedsel dat je zo ontdooid hebt, moet je onmiddellijk opeten. En als je koud water gebruikt, laat het eten dan in zijn plastic verpakking en vervang het water elke 30 minuten tot het ontdooid is.”
Hoe weet je dat je ingevroren maaltijd niet bedorven is?
“Als het vreemd ruikt of de textuur kleverig of slijmerig is, gooi het dan weg. Laat ontdooid voedsel ook niet te lang in je koelkast liggen voor je het eet: kip, vis, garnalen en schaaldieren eet je best maximum een dag nadat ze ontdooid werden in de koelkast (wat op zich een dag duurt).”
Hanes deelt ook dat je nagenoeg alles veilig in de vriezer kan stoppen. “Groenten, brood, fruit, cake... Alles mag je invriezen en herinvriezen.” Maar, het proces kan de textuur, de kleur en de smaak van je product wel beïnvloeden. “Het zal er misschien niet meer zo appetijtelijk uitzien, en waarschijnlijk niet meer zo lekker smaken als toen het vers was.”
Mensen vergeten trouwens vaak dat vlees dat in de handel komt, al eens ingevroren is geweest.
“Mensen vergeten trouwens vaak dat vlees dat in de handel komt, al eens ingevroren is geweest", vult De Maerteleire aan. “Zo ligt gehakt soms maandenlang ingevroren in koelcellen voordat het in de supermarkten terechtkomt. Ook roomijs mag je verschillende keren invriezen. Het product is namelijk in zijn originele staat gepasteuriseerd en bevat geen kiemen, maar die kunnen er later nog wel in terechtkomen. Dus schep het ijs zo snel mogelijk uit en vries de doos opnieuw zo snel mogelijk weer in.”
“Wat dan weer geen goed idee is, is het opnieuw invriezen van restjes van maaltijden. Tijdens de maaltijd zijn er massaal bacteriën uit de omgeving in terechtgekomen. Daardoor neemt het aantal bacteriën toe en is er kans op voedselvergiftiging wanneer het product later wordt ontdooid.”
Lees ook:
Is voeding opwarmen in de microgolfoven wel gezond?
Deze fruit- en groentesoorten zijn er nu in overvloed: zo kan je ze invriezen om er langer van te genieten
Zijn diepvriesgroenten en groenten uit blik even gezond als verse groenten?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
-
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
De ene zweert ‘s ochtends bij een kopje koffie, de andere gaat standaard voor matcha op de nuchtere maag. Maar welke drank helpt je metabolisme het best? En uit wat haal je het meeste energie? Diëtist Michaël Sels zet 6 populaire dranken op een rijtje, van water tot fruitsap, en bespreekt waar je de beste voordelen uithaalt bij het ontbijt. “Hiermee voel je jezelf energieker én verbetert je alertheid doorheen de dag.” -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
-
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
Look eten en jezelf daarna ongemakkelijk voelen door de knoflookadem: we hebben het allemaal al meegemaakt. We lezen ook veel feiten en fabels over wat ertegen werkt, en na al die mythes die de ronde doen hebben Amerikaanse wetenschappers écht iets ontdekt wat werkt. En wat blijkt? De oplossing vinden we terug in het zuivelaanbod van de supermarkt. -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
Gehaktballetjes in tomatensaus is één van de lekkerste Vlaamse klassiekers. Maar welke kant-en-klare variant uit de supermarkt is een even smakelijk alternatief? Sterrenchef Luc Bellings proeft tien bereidingen en buist de helft. Echt lekker gehakt en een geslaagde saus? Dat vindt hij maar bij één product: “Dit zouden ze zelfs geen balletjes in tomatensaus mogen noemen, het zouden vegetarische balletjes kunnen zijn.” -
Mijnenergie
Uitsteltermijn plaatsing digitale meter bijna ten einde: is vrees voor factuurshock terecht?
-
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
-
vtwonen
Hoeveel op tien scoor jij? Dit zijn de vaakst vergeten zaken tijdens het schoonmaken
Stoffen, dweilen, stofzuigen… schoonmaken is misschien niet je favoriete hobby. Toch moet het regelmatig gebeuren en heb je waarschijnlijk een eigen routine die bij jou en je woning past. De kans is echter groot dat je alles op automatische piloot doet. Dan kan je, zo weet vtwonen.be, al eens iets vergeten. De onderstaande zaken worden het vaakst over het hoofd gezien. -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen