WK voetbal 2030 wordt gespeeld in Marokko, Spanje en Portugal (met openingsmatchen in... Uruguay, Argentinië én Paraguay)

De organisatie van het WK voetbal in 2030 gaat naar Marokko, Spanje en Portugal. Dat heeft wereldvoetbalbond FIFA zopas besloten. Opvallend: de eerste drie wedstrijden van het toernooi zullen gespeeld worden in Uruguay, Argentinië en Paraguay om de honderdste verjaardag van het WK te vieren. Daardoor zijn liefst zes landen automatisch geplaatst én wordt het de eerste wereldbeker op drie continenten.

Wim Conings

Het WK 2030 zal net als het WK van 2026 in de Verenigde Staten, Canada en Mexico met 48 landen gespeeld worden in de maanden juni en juli. Bedoeling is wel degelijk dat de actie zal plaatsvinden in Marokko, Spanje en Portugal, maar eerst wordt een ommetje gemaakt naar Zuid-Amerika voor de eerste drie wedstrijden van het toernooi.

Zo wil de FIFA in de verf zetten dat in 1930 de eerste wereldbeker ooit door Uruguay georganiseerd en gewonnen werd: zij krijgen dan ook de eer de openingswedstrijd te ontvangen. Die zal doorgaan in het Estadio Centenario in Montevideo waar honderd jaar geleden de finale gespeeld werd. Argentinië, dat gastheer zal zijn voor de tweede wedstrijd van het toernooi, was toen de verliezende finalist. Paraguay, waar de derde partij gespeeld zal worden, is de thuishaven van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond.

Een beeld van voor de aftrap van de WK-finale in 1930, met de Belgische scheidsrechter John Langenus.© Popperfoto via Getty Images

Eerste keer voor Marokko en Portugal

Na die openingswedstrijden zullen de nationale selecties van Uruguay, Argentinië en Paraguay net als hun tegenstanders naar Marokko, Spanje en Portugal reizen om daar de rest van het toernooi af te werken. Voor zowel Marokko als Portugal wordt het de eerste keer dat zij het WK mogen organiseren. Marokko ging eerder al zijn kans in 1994, 1998, 2006, 2010 en 2026. Zij worden het eerst Noord-Afrikaanse land dat de wereldbeker mag ontvangen. Portugal greep al naast de organisatie van het WK in 2018 en 2022. Spanje organiseerde het toernooi al in 1982.

Aanvankelijk was aangekondigd dat ook Oekraïne zich bij dat drietal zou aansluiten, maar dat ging uiteindelijk niet door. Door de oorlog vroeg de FIFA zich af of de Oekraïners wel klaar zouden zijn om het WK te ontvangen.

Door de toewijzing aan landen uit Europa, Afrika en Zuid-Amerika en het feit dat de volgende wereldbeker zal plaatsvinden in Noord- en Centraal-Amerika, zal het WK 2034 georganiseerd mogen worden door een land uit Azië of Oceanië. Het is een publiek geheim dat Saudi-Arabië dan maar wat graag gastland wil spelen, maar ook Australië zou interesse hebben nadat het eerder dit jaar al samen met Nieuw-Zeeland het WK vrouwenvoetbal met succes wist te organiseren.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer