© Instagram

Zijn volk moet het met 2 euro per dag doen, maar zoon van dictator pocht met verblijf in penthouse van 71.600 euro per nacht

Hij kan het niet laten. De al zo vaak in opspraak gekomen - en veroordeelde - zoon van de dictator en vicepresident van Equatoriaal-Guinea pocht op Instagram opnieuw met het peperdure penthouse waar hij in New York in geslapen heeft. En dat terwijl zijn volk het gemiddeld met twee euro per dag moet stellen.

gjs

Ironischer kan haast niet. Teodoro Nguema Obiang Mangue (55), vicepresident en zoon van president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo van de West-Afrikaanse ministaat (1,3 miljoen inwoners), was de voorbije dagen in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN). Hij had het daar tijdens een toespraak over armoede in Afrika en hoe dringend die aangepakt moet worden.

Maar het goede voorbeeld geven, daar heeft Nguema nooit aan meegedaan. Ook nu niet. Op Instagram poseert hij fier in het The Mark Penthouse in New York, waar hij geslapen heeft tijdens zijn verblijf in de VS. Kostprijs: 71.600 euro (75.000 dollar) per nacht. Hij straalt voor de grote zetel en loopt in een filmpje rond in het peperdure verblijf. Zoals we dat doorheen de jaren van hem gewoon zijn geworden: hoe luxueuzer, hoe liever.

Honger

En dat voor de vicepresident van een land waar slechts de helft van de bevolking beschikt over proper drinkwater en 7,9 procent van de kinderen sterft voor ze 5 jaar worden. Een land waar tal van mensen in armoede leven en waar de meerderheid moet rondkomen van 2 euro per dag. Maar ook: een land dat bij de rijkste Afrikaanse naties behoort. Die rijkdom is echter verre van eerlijk verdeeld. Het is de familie van de president die in het geld zwemt.

Hoe de vicepresident en zijn geliefden aan dat geld komen, daar hebben al vele rechters zich over moeten buigen. Want steeds blijft er een zweem van fraude en corruptie rond hen hangen. Waarnemers zijn ervan overtuigd dat grote delen van die rijkdom gehaald wordt uit corrupte zakendeals rond de olie- en gasreserves van het land. In Frankrijk werd hij al veroordeeld en het Verenigd Koninkrijk legde hem al sancties op. Het is niet ondenkbaar dat er de komende maanden en jaren nog zaken volgen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER