Toekomstig Vlaams Belang-lijsttrekker Filip Brusselmans (links) wil dat de context van de gestuurde sms’en snel duidelijk wordt. Rechts: burgemeester Lieven Dehandschutter.© BELGA

“Moest iemand van ons dat doen...”: lokale partijen vragen duidelijkheid over sms-verkeer van Conner Rousseau met burgemeester en korpschef

Sint-Niklaas -

De Sint-Niklase lokale partijen willen meer duidelijkheid over de sms’en die Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, burgemeester Lieven Dehandschutter en korpschef Jo De Geest naar elkaar hebben gestuurd na de intussen veelbesproken zaterdagochtend tijdens de Vredefeesten. “Ook de concrete rollen van de burgemeester en korpschef moeten uitgeklaard worden”, klink het.

Yannick Joos

LEES OOK. Dit stond in de sms’jes die Conner Rousseau uitwisselde met de korpschef en de burgemeester na incident in Sint-Niklaas

De dag na het incident in café ’t Hemelrijk op de Grote Markt nam Rousseau contact op met burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) om de mogelijke gevolgen van zijn vermeende racistische uitspraak te weten te komen. Burgemeester Dehandschutter bezorgde hem daarop het telefoonnummer van korpschef Jo De Geest.

“Het is onze politieke verantwoordelijkheid om te reageren op dit onethisch principe”, vertelt Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang), die volgend jaar als lijsttrekker zal fungeren in Sint-Niklaas. “De scheiding der machten wordt hier overboord gegooid en we willen dan ook snel duidelijkheid over de context en toon van het sms-verkeer. Het ons kent ons principe stoot ons tegen de borst.”

In de spiegel kijken

“Ook over de concrete rol van burgemeester Dehandschutter en de korpschef moeten nog heel wat zaken uitgeklaard worden”, gaat Brusselmans verder. “Moest iemand van onze partij zo’n vermeende poging doen om de angel uit een dergelijk incident te halen, stond het land nog meer op zijn kop. Daarnaast tracht Rousseau meermaals de schuld door te schuiven naar extreemrechts, de media en zelfs de Sint-Niklase burgemeester, en dat terwijl hij beter zelf eens in de spiegel zou kijken.”

LEES OOK. Conner Rousseau (Vooruit) probeert alsmaar driester controle te houden over zijn imago, zo werd afgelopen weekend nog maar eens duidelijk

Het feit dat Rousseau rechtstreeks contact opnam met Jo De Geest, die pas kort voor de zomer de eed als korpschef heeft afgelegd, roept ook bij de lokale PVDA - in de oppositie - vragen op. “Ik ken geen enkele andere inwoner van Sint-Niklaas die zo’n rechtstreeks contact kan gebruiken”, aldus PVDA-fractieleider Chris Wauman. “Ook wij hebben een aantal concrete vragen over de zaak en zullen die ook voorleggen aan de burgemeester en korpschef bij de volgende commissiezitting.”

Fractieleider Jos De Meyer van cd&v, ook in de oppositie, geeft aan niet te willen oordelen of veroordelen op basis van de beperkte informatie, maar roept Conner Rousseau op om open en eerlijk te communiceren over de voorbije gebeurtenissen.

Burgemeester Dehandschutter laat weten dat Rousseau de contactgegevens van De Geest vroeg om zich te excuseren voor de verhitte situatie bij de politieagenten. “Met goedkeuring van onze korpschef heb ik zijn nummer doorgespeeld, maar vooralsnog hadden we op dat moment beiden nog geen enkel zicht op de inhoud van de discussie”, aldus burgemeester Dehandschutter. “Tot op vandaag heb ik daar geen weet van.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer