© Joren De Weerdt

Hevige brand richt enorme schade aan in twee woningen: “Brandweer uren in de weer om vuur te blussen”

Sint-Katelijne-Waver -

Een hevige uitslaande brand heeft woensdagnamiddag grote schade aangericht aan twee woningen op de Berlaarbaan in Sint-Katelijne-Waver. Vermoedelijk is de brand na werkzaamheden aan het dak ontstaan. Niemand raakte gewond, maar de bewoners van beide huizen kunnen voorlopig niet terug naar hun woningen.

Theo Derkinderen

De brand ontstond omstreeks 14.45u en breidde razendsnel uit. Vermoedelijk liggen roofingwerken aan de oorzaak van de brand. “Het vuur is aan het dak van een woning ontstaan en heeft zich dan een weg naar binnen gebaand, waardoor ook de rest van het huis vuur heeft gevat”, zegt kapitein Jan Anné van brandweerzone Rivierenland. “Bij onze aankomst steeg er al enorm veel rook op uit de woning en was de brand ook aan het uitbreiden naar het aanpalende huis. We hebben met man en macht geprobeerd om de uitbreiding van het vuur tegen te houden.”

Brandweermannen hadden uren werk om het vuur gedoofd te krijgen.© Joren De Weerdt

Brandweerzone Rivierenland stuurde materieel en manschappen uit verschillende posten naar de Berlaarbaan om het vuur te bestrijden. Om de brand te stoppen werd er gebruikgemaakt van een nieuwe blustechniek. “Die heet piercing nozzles. Dat betekent dat er gaten in het dak worden geboord en dat er met metalen blusnaalden water naar binnen wordt gespoten om het vuur daar te proberen tegen te houden.”

De brandweer maakte gebruik van piercing nozzles. Dat zijn blusnaalden die door openingen in het dak worden gestoken en onder het dak kunnen blussen.© Joren De Weerdt

Onbewoonbaar

De schade aan beide woningen is zeer groot. De linkse woning is compleet vernield. Ook het aanpalende huis heeft grote schade opgelopen.

Twee woning liepen enorme schade op.© Joren De Weerdt

De getroffen bewoners waren zwaar aangeslagen. “Op enkele minuten tijd stond het ene huis in lichterlaaie. De brand ging ook met een enorme hitte gepaard. Zelfs de bepleistering lijkt mij van de muren gevallen te zijn. Zo warm is het geweest”, vertelt een buurtbewoner. “Voor de bewoners is dat een complete ramp. Het ene moment heb je alles nog, tien minuten later heb je niets meer. Die mensen zijn letterlijk alles kwijt. Het enige wat ze nog hebben is hun kledij en de auto’s die voor het huis stonden. Zo erg voor hen.”

© Joren De Weerdt

De Berlaarbaan bleef urenlang afgesloten voor het verkeer.© Joren De Weerdt

Kilometers ver

De rook die met de brand gepaard ging was tot kilometers ver te zien. Zelfs in Mechelen-centrum was de rookpluim zichtbaar. De politie sloot de Berlaarbaan tussen het rond punt van de R6 en de Lombaardstraat af voor het verkeer. De brandweer was uren in de weer om het vuur volledig gedoofd te krijgen en om heropflakkeringen te voorkomen. Niemand raakte gewond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen