© Chris Nelis

Wat te doen dit weekend? Dit zijn onze tips

Ben jij nog op zoek naar een leuk uitje met vrienden of met het hele gezin dit weekend? Wij helpen je op weg met deze tips.

eco

30 molens te bezoeken tijdens Vlaamse Molendag

In ons land staan nog heel veel pittoreske oude molens. Dat gaat onder meer om bovenkruiers (vooral in Noord-Limburg en het Maasland), rosmolens, heel veel watermolens en ook een houten achtkant. Zondag tijdens de Vlaamse Molendag kan u in Limburg alleen al zo’n 30 molens gaan bezoeken. De molenaars geven uitleg over de werking van de molen en de graansoorten en soms wordt de molen ook aan het draaien gezet.

Zondag, van 10 tot 17 uur. Gratis. Een overzicht (met adressen) op:www.levendemolens.be

Spectaculaire O-parade en vuurwerk

Internationale straattheateracts met vliegende kogelvissen en gigantische beren. Reuzegrote installaties en speelgoedrobots. Oogverblindende kostuums. Originele praalwagens met ballonnen en de Meikoningin. Dat is kort samengevat de O-parade die maandag door het centrum trekt en u twee uur lang met verstomming zal doen toekijken. Het is trouwens op 1 mei de hele dag feest in Genk, met ook de jaar- en rommelmarkt, een taptoe en vuurwerk.

Maandag 1 mei. Jaarmarkt vanaf 7 uur, O-parade vanaf 16 uur, vuurwerk om 22 uur. Gratis toegang. Meer info: www.visitgenk.be

Mooiste alpaca’s van Benelux in Grenslandhallen

In de Grenslandhallen kan u zondag naar de Internationale Alpacashow. Van oorsprong leven deze kameelachtige dieren in Zuid-Amerika, maar ook in ons klimaat doen ze het prima. Ze worden hier vooral gehouden voor hun hoogwaardige wol. Meer dan 100 van de mooiste alpaca’s uit de Benelux laten zich zondag van hun beste kant zien. Ze worden ook gekeurd door een jury.

Zondag van 9 tot 17 uur. Gouverneur Verwilghenwingel 70. Toegang: 3 euro (gratis voor -12 jaar). Meer info: www.alpaca-benelux.com

Jaarlijkse Radio 2 Tuindag in Bokrijk

Op maandag 1 mei trekt Radio 2 naar Domein Bokrijk voor de jaarlijkse tuin- en plantendag. Meer dan 200 standhouders bieden u een waaier van kleurrijke bloemen en planten aan, met ook heel wat uitzonderlijke variëteiten. U kunt de medewerkers en presentatoren van Radio 2 live aan het werk. Onder het thema ‘Feest in je tuin’ organiseren de Landelijke Gilden heel wat workshops en gezinsactiviteiten. Bezoek zeker ook het arboretum.

Maandag 1 mei, van 8 tot 18 uur. Bokrijklaan 1. Gratis toegang. (parking 7 euro). Meer info: www.radio2.be

Proeven van vier wijnregio’s op vier kastelen

De Rotary Borgloon-Haspengouw pakt zondag uit met een nieuwe evenement: Tournée Châteaux. Dat wil zeggen dat u naar vier kastelen kan (die normaal niet toegankelijk zijn) om daar vier wijnregio’s te ontdekken. Nemen deel: Kasteelhoeve De Clee (Belgische wijnen), Kasteel van Ordingen (Franse wijnen), het Klooster van Colen (wereldwijnen) en het Kasteel van Hulsberg (Italiaanse wijnen). De verplaatsing van de ene proeverij naar de andere kan per shuttle. De opbrengst gaat naar goede doelen.

Zondag, van 13 tot 17 uur. Parking en vertrekplaatsen shuttledienst in Sint-Truiden (Kasteel Ordingen) en Borgloon (Kasteelhoeve De Clee, Veiling Borgloon, Transport Lux, Fonteinhof). Deelname: 10 euro (toegang, degustatieglas, shuttledienst). Meer info: www.rotaryborgloon.be

Fietstocht langs kunstenaars tijdens Week Amateurkunsten

Zondag kan u in Bocholt op de koffie bij een kunstenaar. Tijdens deze kunstnamiddag stellen kunstenaars hun werk tentoon in hun eigen atelier. Een uitgestippelde fietstocht verbindt al de kunstige plekjes. Overal krijgt u iets lekkers aangeboden. Een overzichtsfolder met de fietsroute is af te halen in JCH De Steen. Het initiatief past in de Week van de Amateurkunsten, die in heel Vlaanderen nog loopt tot en met 7 mei.

Zondag, van 13.30 tot 17 uur. Vertrek: JCH De Steen, Cornelius a Lapideplein 3. Gratis deelname. Meer info: www.weekvandeamateurkunsten.be

65ste editie van Europees Muziekfestival voor de Jeugd

Duizenden jongeren uit de hele wereld komen dit weekend op het EMJ in Neerpelt samen om muziek te maken. Belangrijk zijn de juryconcerten, waar elke deelnemende groep een eigen programma brengt en beoordeeld wordt door een internationale jury. Deze editie draait om instrumenten, dus zal u vooral harmonies, fanfares, orkesten en brassbands aan het werk horen. De enthousiaste sfeer van het festival beleeft u ook tijdens de dagelijkse feestelijke parades (vanaf 17 uur). Verder zijn er laureatenconcerten in het Dommelhof, vriendschapsoptredens, een aperitiefconcert, enz.

Alle info over de deelnemers, concerten en tickets op www.emj.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer