© ATV

Meer dan honderd fotogenieke hondjes poseren voor KMSKA: “Prachtige uitstap op Werelddierendag”

Antwerpen -

Tientallen passanten waren woensdagmiddag getuigen van een opvallend tafereel op het Zuid. In de schaduw van het KMSKA poseerden zo’n 125 honden met hun onherkenbaar gemaakte baasjes voor de lens van kunstfotograaf Vincent Lagrange. Op Werelddierendag organiseerde de Antwerpenaar, gespecialiseerd in het fotograferen van dieren, een participatief kunstproject waarvan het resultaat vanaf vrijdag te zien is in het museum. “Fantastisch om deel uit te maken van dit project met onze viervoeter”, klonk het haast unaniem bij de baasjes.

Laurens Van Aert

Het zag er surrealistisch, indrukwekkend en doodeng uit. Een formatie van zo’n 125 personen stond statisch op en voor de trappen van het KSMKA. Collectief getooid in een felblauw gewaad, elk hoofd onzichtbaar, en stuk voor stuk vergezeld door een hond. Het betrof geen kwaadaardige sekte, wel een handige truc van kunstfotograaf Vincent Lagrange om zijn nieuwe project kracht bij te zetten: een kunstzinnige groepsfoto van meer dan honderd honden in alle soorten en gewichten.

Een bijzonder tafereel.© Sarah Van den Elsken

De idyllische museumtrappen verdwenen samen met de baasjes even naar de achtergrond. Zoals dat hoort op Werelddierendag stonden de honden in the picture. Het perfecte kiekje vastleggen bleek geen sinecure, maar mede dankzij interventies van hondentrainers, dierenartsen en kordate baasjes klaarde Lagrange de klus.

Sfeerbeeld.© Sarah Van den Elsken

“Ik ben ontzettend benieuwd naar het eindresultaat”, glundert Alessandra Ruyten (31). Zij poseerde met haar sierlijke hondje Blue, een Engelse cockerspaniël. “Er waren meer dan vijfhonderd inzendingen, dus ik ben blij dat ze geselecteerd werd. Blue is natuurlijk wel een mooi hondje. Dat heeft ze wellicht van haar moeder, die nog deelnam aan schoonheidswedstrijden voor honden.”

Alessandra met Blue.© Sarah Van den Elsken

“Het was spannend, want toen ik aankwam zag ik een heleboel grote honden. Maar Blue heeft het super goed gedaan”, gaat Alessandra voort. “Er was voldoende afstand tussen alle viervoeters, waardoor de kalmte goed bewaard bleef en de fotosessie snel voorbij was. Ze zal even moeten bekomen van deze prikkelrijke ervaring. De extra snoepjes en bijkomende lange wandeling naar aanleiding van Werelddierendag helpen wellicht wel.”

De setting aan het KMSKA.© Sarah Van den Elsken

Even bekomen. Dat is precies wat de guitige Dalí ook doet, op de trappen van het museum. “Met die naam mocht hij niet ontbreken in dit decor”, lacht baasje Mieke Van Camp (59). Zij nam speciaal een dagje vrij om haar ruwharige teckel extra in de watten te leggen.

Mieke met Dalí.© Sarah Van den Elsken

“Sinds mijn vier kinderen het huis uit zijn, beschouw ik Dalí als mijn nieuwe baby. Op Werelddierendag krijgt hij cadeautjes en maken we er samen een leuke dag van. Deze fotoshoot was een van de geplande activiteiten. Een foto in zo’n indrukwekkende setting, dat wilde ik voor geen geld van de wereld missen. Dalí was onrustig, maar uiteindelijk is het allemaal goed verlopen.”

Ook weimaraner Sherlock gedroeg zich voorbeeldig. “Vermoedelijk hadden de baasjes het door de lakens lastiger om kalm te blijven dan de hondjes”, blikt Noël Heirweg (65) lachend terug. “Deze fotoshoot is een prachtig initiatief. Het resultaat wordt ongetwijfeld magnifiek. We kenden de fotograaf niet, maar zochten zijn werk op en zijn fan. We zijn benieuwd naar het resultaat.”

Noël met Sherlock en Zuma (achter).© Sarah Van den Elsken

Vincent Lagrange, het brein achter het project, heeft vertrouwen in een goede foto. “Het was een magische ervaring. We wisten niet wat het zou geven om zo veel hondjes bij elkaar te zetten. Een uitzonderlijke situatie die we zo snel mogelijk moesten capteren. Dat is goed gelukt. We zijn tevreden met de foto.”

“Wellicht kijken niet alle honden recht in de lens. Maar daar zit net de (im)perfectie van het beeld. Er is een variëteit aan rassen, groottes en blikken. Vannacht wordt het kiekje geprint, vrijdag vanaf 15u is hij te zien in het museum. We weten nog niet hoelang”, besluit de kunstfotograaf tevreden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Dieren