Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Voormalig Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans geen lijsttrekker meer volgend jaar

Gerolf Annemans zal volgend jaar geen lijsttrekker zijn voor Vlaams Belang. Hij is al jarenlang één van de kopstukken van de partij. Annemans zetelt sinds 2014 in het Europees Parlement en was twee jaar voorzitter van de partij. 

"Vernieuwing en verjonging van onze partij zijn cruciaal", zegt Annemans. Daarom zal hij bij de verkiezingen in 2024 op zijn vraag geen lijsttrekker meer zijn. De Antwerpenaar kwam sinds 1987 elke keer op als lijsttrekker. Eerst nog voor het Vlaams Blok, sinds 2004 voor Vlaams Belang.

Annemans zat tussen 1987 en 2014 in de Kamer van volksvertegenwoordigers, waarna hij de overstap maakte naar het Europese Parlement. Hij was ook twee jaar voorzitter van de partij. Na dramatische verkiezingsresultaten in 2014 - Vlaams Belang bleef met 5,9 procent maar net boven de kiesdrempel in Vlaanderen - gaf hij de fakkel door aan Tom Van Grieken.  

Nog op een verkiesbare plaats?

"Van Grieken heeft een geslaagde verjonging doorgevoerd, die moet worden verder gezet. Maar het is niet zo dat ik nu volledig afscheid neem van de partij. Ik sta helemaal achter de strategie van de partij voor volgend jaar", aldus Annemans. Tom Van Grieken wil hem naar eigen zeggen nog steeds op een verkiesbare plaats op de Europese lijst zetten. Annemans zelf wil niet bevestigen of hij daarop zal ingaan. Vlaams Belang heeft op dit moment drie verkozenen in het Europees Parlement.  

Meest gelezen