Videospeler inladen...

"Het advies om af te vallen, is niet voldoende": studente geneeskunde pleit voor andere omgang met patiënten met overgewicht

Geneeskundestudente Fara Geerinck pleit ervoor dat artsen mensen met overgewicht op dezelfde manier benaderen als andere patiënten. Ook in de opleiding geneeskunde moet daar meer aandacht voor zijn, zei ze in "De afspraak". "Artsen benaderen dikke patiënten onbewust op een andere manier."

"Er wordt een sfeer gecreëerd in de opleiding waarbij het normaal is om met dikke mensen te lachen en hen zelf de schuld te geven", klaagt Geerinck aan. Ze zit in haar vijfde jaar geneeskunde aan de Universiteit van Antwerpen. "Dikke personen worden meteen afgeschilderd alsof ze elke dag hamburgers eten. Waarom is dat nodig?" 

Lessen diversiteit die de studenten krijgen, focussen vooral op mensen met een andere etnische of culturele achtergrond. "Het zou ook moeten gaan over hoe je dikke patiënten benadert", vindt Geerinck.

"Niet van uitgaan dat gedrag altijd aan de basis ligt van overgewicht"

"Je ziet wel dat er de afgelopen 50 jaar al veel veranderd is als het gaat over de omgang met patiënten. Vroeger waren artsen heel directief. Nu wordt er veel meer in gesprek gegaan", zegt professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB). 

"De bedoeling moet zijn om de gezondheid te verbeteren, niet te verslechteren. We moeten er inderdaad niet altijd van uitgaan dat er een gedragsprobleem is dat aan de basis ligt van het overgewicht", zegt Devroey, die enkele jaren geleden zelf drastisch vermagerde. "Maar heel vaak is het natuurlijk wel zo. Ook bij mijzelf. Ik at te veel en ik dronk elke dag van de week. Ik heb dat gelaten en ik ben 25 kilo vermagerd. Mijn gezondheid is erop verbeterd."  

BEKIJK - Het volledige gesprek met Fara Geerinck en Dirk Devroey in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Het mentale aspect wordt vaak onderschat en overgewicht wordt te weinig als een complex probleem gezien door artsen, zegt Geerinck: "Vaak zeggen ze gewoon "de patiënt is te dik" en dat is het dan." Volgens Devroey mogen artsen in de eerste plaats niet beschuldigend communiceren. "We hebben afgeleerd om het te fel te benoemen. Je moet empathisch zijn. Je moet je patiënt als partner hebben als je zijn gezondheid wil bevorderen, anders gaat dat niet." 

"Val af" als gezondheidsadvies is niet voldoende
studente geneeskunde Fara Geerinck

"Ik denk gewoon dat het gezondheidsadvies "val af" niet voldoende is. Mensen die dat te horen krijgen zijn waarschijnlijk al lang aan het diëten. Vaak met een negatief effect op hun gewicht. Ongeacht het gewicht moeten artsen hetzelfde met hun patiënt omgaan", vindt Geerinck. 

De manier van aanpak heeft een grote impact, denkt ze: "Dikke patiënten voelen dat echt. Hoe ze benaderd worden. Het gebeurt ook onbewust bij artsen. Ik vrees dat veel dikke mensen daardoor zorg zullen beginnen te mijden."

Meest gelezen