Dit zit er in je kebabsaus: “Een goede looksaus betekent dat je morgen niet kunt gaan werken”

Beringen/Hasselt/Houthalen-Helchteren/Maasmechelen -

Bij een lekkere kebab hoort een lekkere saus. Maar welke saus is nu het populairst volgens Limburgse kebabzaken? En de typisch Limburgse halfpikant: wat zit daar precies in? ”Een goeie looksaus betekent dat je morgen niet kunt gaan werken.”

Hoe kan je stemmen op de Beste Kebab van Limburg?

Stemmen kan enkel in de gratis HBVL-nieuwsapp

- Open of download de gratis HBVL-nieuwsapp

- Ga naar ‘Meer’ en klik op ‘Wedstrijden en acties’

- Stem mee en maak kans op één jaar gratis kebab

Stemmen kan van 29 september t.e.m. 15 oktober 2023

Welke saus kies ik tussen mijn kebab? Een vraag die bij jou en mij al meermaals voor een dilemma heeft gezorgd. Ga je voor halfpikant, die je haast nergens buiten Limburg vindt, of toch voor mayonaise? Volgens Serap Ozhan van Eethuis Istanbul in Rapertingen (Hasselt), waar heel wat sauzen in huis bereid worden, zijn cocktail, halfpikant en look de populairste keuzes. “Al 17 jaar maken wij onze halfpikant zelf”, zegt de zaakvoerder. “Telkens gebruiken wij hetzelfde merk mayonaise en daar voegen we pure sambal aan toen, de gemalen versie zonder zaadjes. De hoeveelheid sambal verschilt van keer tot keer en is afhankelijk van de sterkte die kan variëren. Klanten vragen soms de vreemdste sauzencombinaties zoals tomatenketchup met andalouse. Er zijn er ook die drie sauzen mengen, maar dan proef je niets meer van het vlees en de groeten. Zonde.”

Ahmed Ustun van Ustun Kebab in Houthalen-Helchteren verklapt zijn recept van halfpikante saus.© Boumediene Belbachir

Rode pepers

Bij Eethuis Alo in Beringen bereiden ze halfpikant ook zelf. “Op basis van mayonaise en gemalen rode pepers. Soms doe ik er voor de kleur nog een beetje sambal bij”, legt Oguz Ozhan uit. “Aan een emmer van 10 liter mayonaise voegen we zo’n 150 gram gemalen pepers bij. Afhankelijk van de sterkte kan dit wat meer of minder zijn.” Al 25 jaar zit hij in het vak. Die fierheid uit zich onder meer in het bereiden van sauzen. “De looksaus maken we hier nog met pure lookteentjes. Geen poeder of wat dan ook. Wie een goede looksaus eet, moet morgen niet gaan werken. Andalouse raad ik eerder af. Het is een nogal straffe saus op basis van azijn”, weet Ozhan.

© Boumediene Belbachir

Bedrijfsgeheim

Met uitzondering van samoerai en andalouse worden bij Ustun Kebab in Houthalen-Helchteren de sauzen huisgemaakt. Ook hier geven ze hun eigen touch aan halfpikant. “We mengen twee soeplepels sambal met drie liter mayonaise. We voegen er ook een beetje water aan toe, zodat de saus niet te dik wordt”, vertelt Ahmed Ustun. “Cocktail is bij ons veruit de meest gevraagde saus. Er zijn er ook die Amerikaanse saus vragen, maar dan vooral bij een kapsalon.” Bij Alladin Döner Kebab in Maasmechelen geven ze hun recept niet zomaar prijs. “Al 17 jaar maken wij onze sauzen zelf. Maar wat ons recept voor halfpikant is, ga ik niet verklappen. Noem het een geheim. Bij Coca-Cola geven ze het recept toch ook niet prijs”, klinkt het met een lach.

© Boumediene Belbachir

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer