© Getty, Youtube

Belgische jongeren die beschuldigd worden van verkrachting op Malta mogen straks wellicht uit cel

Een borgsom en een enkelband. Dat is donderdag de inzet van vier Belgische jongeren, in de cel op Malta sinds 1 juli en beschuldigd van verkrachting van een 17-jarige Française.

Pieter Huyberechts en Annelies Baeten

LEES OOK. Terwijl de ene zijn ex verkrachtte, filmden zijn vrienden alles en martelden ze 16-jarige: hoe avondje stappen uitdraaide op nachtmerrie door vijf Belgische jongeren

Deels schuld bekennen en meteen op het vliegtuig huiswaarts, terug naar België. Van de vijf Belgische jongeren die begin juli gearresteerd werden, was een jonge Belgische profvoetballer de “slimste”. Zijn aandeel zou ook minimaal zijn. Hij is intussen al maanden in ons land en tekende onlangs een (nieuw) profcontract. Het vorige werd na de feiten verbroken. Zijn vier maten – allen tussen 17 en 20 jaar oud – zitten dan weer al drie maanden in een cel op het eiland.

Eerdere pogingen door hun (Belgische) advocaten om uit de gevangenis te komen, liepen spaak. Woensdag vroeg het jonge viertal tijdens een rechtbankzitting in de Maltese hoofdstad Valletta om een borgsom te mogen betalen en – in afwachting van een later proces – met een enkelband hun detentie in België verder te zetten.

Op laatste avond vakantie

Alle vier worden ze beschuldigd van betrokkenheid bij een (groeps)verkrachting van een 17-jarige Française én de mishandeling van haar zestienjarige Zwitserse vriend. Dat na een avondje stappen in de uitgaansbuurt Gianpula Village in de nacht van 1 juli. Het slachtoffer zou een ex-liefje zijn van de vermeende, meerderjarige protagonist, Dany M.

De plek waar de Brusselse jongeren gingen feesten.

“Misbruik is gefilmd”

Volgens de verklaringen van de Française werd haar Zwitserse vriend diep in de nacht zonder reden aangevallen en uitgedaagd. Het meisje zou samen met haar vriend door de bende met geweld in een taxi geduwd zijn. Tijdens de taxirit voerden ze haar dronken met wodka. De tiener verloor meermaals het bewustzijn door overmatig alcoholgebruik.

De groep Belgische tieners nam het duo mee naar een appartement in Sliema. De Française zegt daar verkracht te zijn geweest door Dany M. Dat zou gefilmd zijn door zijn vrienden. Haar Zwitserse vriend werd in tussentijd mishandeld. Pas op zondagmiddag, om 13 uur, zouden de twee het appartement verlaten hebben. Het viertal heeft de beschuldigingen altijd ontkend, het Maltese gerecht is een andere mening toegedaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER