Binnenkort minder sms’en van oplichters? "Nieuwe software kan tot zes keer meer nepberichten detecteren”

Binnenkort krijgen we mogelijk minder sms'en van oplichters. De software om die berichten tegen te houden, verbetert immers vanaf half oktober. Uit een testfase blijkt dat telecomoperatoren zoals Proximus en Telenet met de nieuwe software tot zes keer meer valse berichten dan voordien kunnen detecteren. Dat is belangrijk, want jaarlijks stelen oplichters in ons land miljoenen euro’s via phishing.

Vanaf half oktober zullen telecomoperatoren Proximus en Telenet meer phishing-sms’en kunnen tegenhouden, ook wel “smishing” genoemd.

Met die berichten proberen oplichters je gegevens te krijgen om uiteindelijk geld te stelen. Vaak vragen de criminelen om op een link te klikken die ze je via sms bezorgen. Zo proberen ze aan je bank- en inloggegevens te raken.

Telecomoperatoren houden vandaag al veel valse berichten tegen voor hun klanten, maar soms glippen er sms’en door de mazen van het net. “Dat net maken we nu beter”, zegt minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen). “Deze software zal automatisch alarm slaan als een nummer verdacht veel sms’en stuurt. Speciale AI-systemen moeten die berichten voortaan tegenhouden, zodat ze niet meer tot bij de klant komen.”

Software zal automatisch alarm slaan als een nummer verdacht veel sms’en stuurt

Petra De Sutter - minister van Telecommunicatie

Tot zes keer betere resultaten

“De testfase was alvast veelbelovend”, klinkt het. “Proximus testte de nieuwe software al. Die detecteerde in de testfase tot zes keer meer valse berichten dan voordien”, aldus De Sutter.

Het geld waarmee de telecomoperatoren de software konden ontwikkelen, komt vanuit de relancemiddelen die Europa heeft vrijgemaakt. Zowel Proximus als Telenet tekenden in op het project om de software te verbeteren. “Zij gaan het systeem dus al half oktober invoeren. Maar ik verwacht dat ook andere operatoren hun systeem gaan verbeteren”, zegt De Sutter.

Buit

De nieuwe software is geen overbodige luxe. Volgens bankenfederatie Febelfin werden er in 2022 meer phishingberichten verstuurd dan het jaar voordien. Dat gaat niet enkel over valse sms’en, maar ook over e-mails van oplichters. Daardoor werd in 2022 een totaal van 39,8 miljoen euro buit gemaakt. In 2021 was dat nog 25 miljoen euro.

Bovendien blijkt uit onderzoek van technologiecentrum Imec dat bijna 30 procent van de Vlamingen aangeeft niet te weten wanneer een e-mail of een sms verdacht is. “Daarnaast is niet altijd iedereen even waakzaam", zegt De Sutter. "Om hen te beschermen, ben ik tevreden dat de strijd tegen internetdieven wordt opgevoerd.”

BEKIJK - Hoe herken je een verdacht bericht?

Videospeler inladen...

BEKIJK - "30% van de mensen herkent verdachte berichten niet", zegt minister De Sutter:

Videospeler inladen...

Meest gelezen