Gemiddelde globale temperatuur dit jaar 1,4 graden warmer dan in pre-industrieel tijdperk

© AP

De gemiddelde wereldwijde temperatuur sinds januari was de warmste ooit gemeten in de eerste negen maanden van een jaar en ligt 1,4 graden Celsius hoger dan in de jaren 1850-1900. Dat meldt het Europese observatieprogramma Copernicus donderdag.

Bron: BELGA

“Deze extreme maand september heeft het jaar 2023 de twijfelachtige eer bezorgd om bovenaan het klassement te staan om het warmste jaar ooit te worden”, aldus adjunct-hoofd van de dienst klimaatverandering (C3S) van Copernicus Samantha Burgess in een persbericht. 

Bovendien liggen de gemiddelde temperaturen nu 1,4 graden hoger dan in het pre-industriële tijdperk. De temperatuur komt nu dus heel dicht bij de limiet van het klimaatakkoord van Parijs. Dat moest de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden boven het pre-industriële niveau.

“Het is niet zeker dat we in 2023 1,5 graden gaan halen. Maar we zijn er heel dichtbij”, aldus directeur van C3S Carlo Buontempo.

Ook in Europa warmste september ooit

De wereldwijde temperaturen in september waren met 16,37 graden Celsius een halve graad warmer dan de vorige warmste maand september (2020) en liggen bijna 1 graad hoger dan een gemiddelde september tussen 1991 en 2020. Tegenover het pre-industriële niveau waren de temperaturen in september zelfs 1,75 graden warmer. 

Ook in Europa werd de warmste september ooit gemeten: de gemiddelde zeeoppervlaktetemperatuur was 20,92 graden, 2,51 graden hoger dan het gemiddelde van de periode tussen 1991 en 2020.

“Twee maanden voor de (VN-klimaatconferentie) COP28 is het gevoel van urgentie voor ambitieuze klimaatacties sterker dan ooit”, benadrukt Burgess.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen