Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdEnergiecontract

Een mailtje als u veel kan besparen: zo wil Vlaanderen u eenvoudig aan een goedkoper energiecontract helpen

Illustratiebeeld.Beeld DM

Een mailtje telkens als u bij een andere leverancier aanzienlijk kunt besparen: zo wil de Vlaamse energieregulator Vreg u voortaan helpen om het voordeligste energiecontract te vinden. Het initiatief kan op goedkeuring van experts rekenen, al waarschuwen ze ook: vertrouw niet blind op de vergelijkingstest.

Uw eigen energiecontract in één oogopslag vergelijken met de andere contracten op de markt: dat kan al sinds begin dit jaar via de V-test, de online contractenvergelijker van de Vlaamse energieregulator Vreg. Nu gaat de energieregulator nog een stap verder. Consumenten kunnen voortaan een prijsalarm instellen op de website. De V-test berekent automatisch hoeveel u kunt besparen door de verwachte jaarkosten van uw lopende contract te vergelijken met het goedkoopste contract uit het aanbod. Gaat de besparing over de door u bepaalde drempel, dan laat de Vreg u dat meteen per mail weten.

“We raden consumenten altijd aan om op regelmatige basis hun energiecontract te vergelijken”, zegt Leen Vandezande, woordvoerder van energiewaakhond Vreg. “Sinds we het mogelijk gemaakt hebben om je eigen contract mee te nemen in de V-test, merken we dat meer mensen een persoonlijk profiel aangemaakt hebben. Met het prijsalarm willen we de drempel nog verlagen, door mensen automatisch op de hoogte te brengen als er een mogelijk interessante optie is.”

Alles begint met een persoonlijk profiel aanmaken op de website van de V-test. Hou uw bestaande contract bij de hand, want u hebt nogal wat info nodig: de datum waarop u uw lopende contract hebt afgesloten, de naam van de leverancier, de gekozen energieformule en de nog resterende looptijd. Zo weet de Vreg wat uw huidige energiecontract is en – belangrijk – of er geld te besparen valt door te veranderen van leverancier.

Toegenomen concurrentie

Lange tijd was de energiemarkt in België nagenoeg bevroren, met jaarlijks hoogstens 6 procent van de klanten die van leverancier wisselden. Maar sinds de energiemarkt in 2007 geliberaliseerd werd, is de concurrentie tussen leveranciers toegenomen en wisselen consumenten vaker van energiecontract.

2021 was op dat vlak een absoluut recordjaar: toen ging liefst een op de vier Vlaamse gezinnen op zoek naar een nieuw energiecontract – vooral door faillissementen van onder meer de Vlaamse Energieleverancier. Vorig jaar veranderde een op de vijf Vlaamse gezinnen van energieleverancier.

“In vergelijking met andere landen wisselen veel Belgen geregeld van energiecontract”, zegt energie-expert Alex Polfiet. “Maar we zien ook wel dat het steeds dezelfde groep mensen is die van leverancier verandert, terwijl een grote groep zelden overstapt. Mogelijk kan deze nieuwe tool van de V-test mensen helpen om die stap sneller te zetten. Zeker omdat het om de richtinggevende prijsvergelijker van de energiewaakhond gaat, en niet van een commerciële partij.”

Hoewel het prijsalarm gebruikers in de juiste richting kan wijzen, betekent elke melding niet noodzakelijk dat het verstandig is om over te stappen. De test houdt bijvoorbeeld geen rekening met andere voorwaarden die u misschien heeft bij een energiecontract, bijvoorbeeld als u alleen groene contracten of contracten zonder domiciliëring wil.

Bovendien kan de V-test een vertekend beeld geven van wat het interessantste contract voor u is. Hoewel het aanbod op de V-test de meerderheid van het aanbod dekt, zijn niet alle contracten er terug te vinden. “Prijsvergelijking blijft altijd een benadering”, legt Polfiet uit. Hij wijst erop dat dynamische contracten, waarbij u voor elk tijdstip van de dag een ander tarief betaalt, in de praktijk vaak het interessantst zijn.

“Wie erin slaagt om zijn verbruik te laten pieken op de goedkopere momenten, bijvoorbeeld in het weekend, is vaak goedkoper af met dynamische contracten. Maar aangezien simulaties als de V-test gebaseerd zijn op standaardprofielen, staan die zelden bovenaan in de lijst met goedkoopste contracten. Die test zegt dus zeker niet alles.”

Ook is het volgens hem nog altijd oppassen geblazen als u beslist om naar een nieuw contract over te stappen. “Elke leverancier heeft vandaag veel verschillende contracten, waartussen het onderscheid niet altijd duidelijk is. Als u belt naar een energieleverancier om een nieuw contract aan te vragen, is het belangrijk dat u het contract kiest dat als voordeligste uit de test kwam. Vaak proberen de leveranciers u ervan te overtuigen om toch een ander type contract te kiezen, dat uiteindelijk duurder blijkt te zijn.”

Minstens eens per jaar

Dat neemt niet weg dat het volgens energieconsulent Kris Voorspools altijd interessant is om de vergelijking te maken. “Het is sowieso een goed idee om dat minstens een keer per jaar te doen. Bovendien is het aanbod op de energiemarkt serieus veranderd tegenover enkele maanden geleden, alleen al omdat er verschillende nieuwe spelers bijgekomen zijn.”

Wie zekerheid wil inbouwen en gevrijwaard wil blijven van nieuwe prijsstijgingen in de winter, kan vandaag bij verschillende leveranciers weer vaste contracten terugvinden. Voor die zekerheid betaalt u echter wel een prijs. “Door alle risicopremies die leveranciers erbij rekenen, zijn de vaste contracten erg prijzig”, zegt Voorspools. “De kans is klein dat de energieprijzen de komende winter zodanig stijgen dat die vaste contracten toch als goedkoper uit de bus komen.”