Archiefbeeld.© EPA-EFE

Tweede fase van lozing afvalwater Fukushima gestart

De tweede fase van de lozing van afvalwater van de verwoeste kerncentrale van Fukushima in Japan is van start gegaan. Dat meldt een woordvoerder van energiemaatschappij Tokyo Electric Power Company (Tepco). De lozingen zorgen voor veel kritiek vanuit China.

Bron: BELGA

De tweede lozing in de Stille Oceaan is donderdag van start gegaan om 10.18 uur (03.18 uur Belgische tijd), aldus de woordvoerder. 

Japan was op 24 augustus gestart met de lozing van het water dat gebruikt werd om de reactoren van Fukushima af te koelen die waren ingestort na de tsunami van 2011.

Bij de eerste lozing werd 7.800 ton afvalwater in zee gespoeld. In totaal wordt zowat 1,34 miljoen ton afvalwater in etappes in zee geloosd, een hoeveelheid die gelijkstaat aan 500 olympische zwembaden. Volgens Tepco is op tritium na al het radioactieve materiaal uit het water gefilterd. Tritium is moeilijk van water te scheiden, maar volgens Tepco en het atoombureau van de Verenigde Naties (IAEA) is het slechts in ongevaarlijke hoeveelheden in het afvalwater aanwezig.

De lozingen veroorzaakten echter een diplomatieke rel tussen Japan en China, dat eind augustus alle import van zeeproducten uit Japan heeft opgeschort. En ook in Zuid-Korea waren er in augustus protesten tegen de lozingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer