Julia Ormond© Rich Fury/Invision/AP

Actrice Julia Ormond klaagt Harvey Weinstein aan voor aanranding: “Hij was te belangrijk en te machtig”

De Britse actrice Julia Ormond heeft bij een rechtbank in New York een rechtszaak aangespannen tegen Hollywood-producent Harvey Weinstein voor aanranding. Volgens Ormond, vooral bekend door haar rollen in films als ‘Legends of the Fall’ en ‘The Curious Case of Benjamin Button’, randde Weinstein haar in december 1995 aan na een zakendiner in New York, waar de twee hadden gepraat over een project.

jvh
Bron: BELGA

Ormond beschuldigt ook Creative Artists Agency, haar voormalige agentschap, voor nalatigheid en schending van fiduciaire plicht, net als Walt Disney Company en Miramax, voor nalatige leiding en retentie. De actrice had aan haar managers Bryan Lourd en Kevin Huvane namelijk verteld wat er gebeurd was, maar zij deden niets om haar te helpen, en raadden haar bovendien aan om te zwijgen. Lourd en Huvane worden in de aanklacht niet genoemd als beklaagden, maar hun namen worden wel geciteerd.

“De mannen bij CAA die Ormond vertegenwoordigden wisten van Weinstein. Dat deden zijn medewerkers bij Miramax en Disney ook”, klinkt het in de aanklacht. “Schaamteloos waarschuwde niemand in deze prominente bedrijven Ormond dat Weinstein in het verleden al vrouwen heeft aangerand omdat hij te belangrijk en te machtig was, en omdat hij hen veel geld opleverde.”

Weinstein laat weten dat hij de beschuldigingen van de Britse actrice ontkent. “Dit is opnieuw een klacht die na decennia tegen Weinstein wordt ingediend. Hij heeft er vertrouwen in dat het bewijsmateriaal de beweringen van Ormond niet zal steunen”, klinkt het in een mededeling van zijn advocaat. Bij Disney en CAA was niemand bereikbaar om een reactie te geven.

Al in de cel

Weinstein (70) zit momenteel al een celstraf van 23 jaar uit, nadat hij in 2020 werd veroordeeld voor aanranding van verschillende vrouwen. In februari kreeg hij nog eens een celstraf van zestien jaar opgelegd voor de verkrachting van een vrouw in een hotel in Beverly Hills in 2013.

Osmond maakt gebruik van de Adult Survivors Act, een wet die in 2022 werd aangenomen in de nasleep van de #MeToo-beweging. Die wet stelt slachtoffers in staat om mogelijke verjaring van feiten voor te zijn.

“Nadat ik tientallen jaren heb geleefd met de pijnlijke herinneringen aan mijn ervaringen door toedoen van Harvey Weinstein, ben ik nederig en dankbaar voor iedereen die het risico heeft genomen om zich uit te spreken”, zegt Ormond in een verklaring. “Hun moed en de Adult Survivors Act hebben mij de kans en een manier gegeven om te laten zien hoe machtige mensen en instellingen, zoals mijn agenten bij CAA, Miramax en Disney, Weinstein in staat stelden en beschermden om mij en talloze anderen aan te vallen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer