Grimes en Elon Musk op het Met Gala in New York in 2018.
Invision

Ex-vriendin daagt Elon Musk voor de rechter over ouderschap van hun drie kinderen

Grimes, de ex-vriendin van de Amerikaanse multimiljardair Elon Musk, wil dat een rechtbank officieel vaststelt dat zij allebei de ouders zijn van hun drie kinderen. Ze heeft een verzoekschrift ingediend bij de rechtbank in San Francisco. De twee zijn al een aantal jaren niet meer samen, maar leken wel nog bevriend te zijn. Vorige maand reageerde Grimes erg bitter op een foto van Musk met zijn tweelingzoontjes uit een andere relatie.

Elon Musk is eigenaar van onder meer Tesla, SpaceX, Neuralink en X (het vroegere Twitter). Niet alleen zijn zakelijke aangelegenheden, maar ook controversiële beslissingen en uitspraken halen geregeld de media. Af en toe komen er ook zaken uit zijn privéleven naar buiten. Zo heeft de Amerikaanse entertainmentwebsite Page Six kunnen achterhalen dat Grimes, de ex van Elon Musk, bij de rechter een verzoek heeft ingediend om te laten vaststellen dat ze allebei de ouders zijn van hun drie kinderen.

Grimes is de artiestennaam van de Canadese zangeres Claire Boucher. Musk en Grimes begonnen een relatie in 2018, maar die relatie kreeg al snel de allures van een knipperlicht: dan weer waren ze een koppel, dan weer namen ze wat afstand. Sinds 2021 lijken Musk en Grimes definitief uit elkaar.

Het koppel heeft samen drie kinderen. In mei 2020 kregen ze een zoon met de illustere naam X Æ A-Xii, kortweg X. In december 2021 volgde een dochter. Zij kreeg de al even illustere naam Exa Dark Sideræl, kortweg Y. Zij werd geboren via een draagmoeder. En pas vorige maand raakte bekend dat het koppel nog een derde kindje heeft, een zoontje met de naam Techno Mechanicus, kortweg Tau. Zijn bestaan werd onthuld in een biografie over Musk door de Amerikaanse journalist Walter Isaacson. Het jongetje zou in juni 2022 geboren zijn.

BEKIJK - In september nam Musk zoontje X Æ A-Xii mee naar een ontmoeting met de Turkse president Erdogan:

Videospeler inladen...

Hoewel Musk en Grimes geen koppel meer zijn, leken ze goed bevriend te blijven. Maar nu is er dus dat verzoek van Grimes bij de rechtbank in Los Angeles. Volgens Page Six werd dat op 29 september ingediend. De inhoud van het document zelf is niet openbaar, maar de zangeres zou daarin vragen om de ouderlijke relatie vast te stellen. De rechtbank moet dus aanduiden wie de wettelijke ouders van de drie kinderen zijn.

Zo'n verzoek wordt wel vaker ingediend als ouders niet getrouwd zijn. Het wettelijke ouderschap vaststellen is een noodzakelijke stap om eventueel juridische uitspraken over voogdij, bezoekrecht of alimentatie te kunnen doen. Grimes zou voorlopig (nog) geen verzoeken in die zin bij de rechtbank hebben ingediend.

"Zeg Elon dat hij mij mijn zoon laat zien"

Vorige maand reageerde Grimes misnoegd op een post op X (Twitter) van journalist Walter Isaacson, naar aanleiding van het verschijnen van de biografie van Musk. De post toonde een foto van de tweelingzoontjes die Musk met Neuralink-manager Shivon Zills heeft. "Zeg Shivon om mij te deblokkeren en zeg Elon dat hij mij mijn zoon laat zien of alstublief reageert op mijn advocaat", klonk het. "Ik heb zelfs nog nooit een foto van deze kinderen mogen zien tot nu, hoewel de situatie mijn familie helemaal uit elkaar trekt."

De zangeres haalde die reactie korte tijd later weg. Enkele dagen later schreef Grimes op X dat ze contact had gehad met Shivon Zills om het conflict uit te praten. "Dit was niet haar schuld, wees alsjeblieft niet kwaad op haar. We respecteren elkaar enorm en we kijken ernaar uit om bevriend te worden en de kinderen samen te laten opgroeien."

Grimes verontschuldigde zich ook bij Isaacson voor haar reactie. "Het was een instinctieve reactie op iets wat heel gevoelig bij mij ligt. Communicatie over de tweeling ging in het verleden niet zo makkelijk, maar nu begrijp ik wat er gebeurd is en vergeef ik de situatie."

Elon Musk heeft dertig dagen de tijd om op het verzoek van Grimes te reageren. Volgens Amerikaanse media heeft hij dat nog niet gedaan.

Elf kinderen

Elon Musk zei ooit dat het dalende geboortecijfer een grotere bedreiging vormt voor de beschaving dan de klimaatverandering. Mensen moeten volgens hem dus meer kinderen krijgen. Het is een van zijn vele controversiële uitspraken waar hij heel wat kritiek op heeft gekregen.

Zelf heeft Elon Musk voor zover bekend elf kinderen. Tussen 2002 en 2008 was Musk getrouwd met de Canadese schrijfster Jennifer Justine Wilson. Ze kregen samen zes kinderen. Hun eerste kindje stierf aan wiegendood. Daarna volgden nog een tweeling, Griffin en Vivian (19), en een drieling, Damian, Saxon en Kai (17).

Elon Musk met zijn vier oudste zonen Damian, Kai, Saxon en Griffin op privé-audiëntie bij de paus in juli 2022.
AFP or licensors

Met Grimes heeft hij drie kinderen, met Shivon Zillis de tweeling Strider en Azure. Zij werden in november 2021 geboren, en ook zij kwamen er via een draagmoeder. Het nieuws over hun geboorte raakte pas in juni 2022 bekend.

Met niet al zijn kinderen onderhoudt Musk een goede relatie. Met zijn oudste dochter Vivian is het sterk misgelopen. Vivian is transgender en werd geboren als man. Vorig jaar diende ze een verzoek in bij de rechtbank waarin ze de band met Musk volledig wil doorknippen. Ze wil op geen enkele manier nog met haar biologische vader verbonden zijn. In de biografie die vorige maand verscheen, zegt Musk daarover dat zijn dochter "geïndoctrineerd is door progressieve woke".

Elon Musk met een van zijn peuterzoontjes tijdens een Formule 1-wedstrijd in mei 2023.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen