Nikolas Kokovlis/NurPhoto

België dreigt 723 miljoen euro aan Europees geld mis te lopen, waarschuwt Europese Rekenkamer

Ons land dreigt 723 miljoen euro aan Europese fondsen mis te lopen als die niet voor het einde van het jaar worden aangevraagd. Daarvoor waarschuwt de Europese Rekenkamer in haar jaarverslag. De Rekenkamer trekt daarin ook al voor het vierde jaar op rij aan de alarmbel, omdat almaar meer Europese uitgaven niet correct blijken te zijn besteed.

De Europese Unie had in de meerjarenbegroting van 2014 tot 2020 bijna 500 miljard euro gereserveerd om de economieën van de lidstaten te versterken. Dat kon onder meer via fondsen voor de landbouw, kmo's en initiatieven om de werkgelegenheid te bevorderen.

Bijna drie jaar na het verstrijken van die meerjarenbegroting is 20 procent van dat geld echter nog niet gebruikt. Onder meer ons land heeft nog een kwart van het toegewezen budget niet aangevraagd, goed voor een bedrag van 723 miljoen euro. Als dat niet voor het einde van het jaar gebeurt, gaat het geld onherroepelijk verloren.

Al sinds ik in 2018 bij de Rekenkamer werk, moet ik vaststellen dat België enorme problemen heeft met het benutten van Europese fondsen

Annemie Turtelboom, zit voor België in de Europese Rekenkamer

Het is niet de eerste keer dat ons land dit overkomt. "Al sinds ik hier in 2018 werk, moet ik vaststellen dat België enorme problemen heeft met het benutten van Europese fondsen", zegt Annemie Turtelboom, die voor ons land in de Rekenkamer zit.

Fouten in Europese uitgaven

De onbenutte fondsen zijn echter niet het voornaamste probleem. In zijn jaarverslag is de Europese Rekenkamer vooral bijzonder kritisch voor de uitgaven van de Europese Unie. Op een totaal van 196 miljard euro bevatten die vorig jaar 4,2 procent fouten. Dat wil zeggen dat uit controle blijkt dat dat geld niet correct besteed is.

Herbeluister hier het gesprek met Annemie Turtelboom in "De ochtend" op Radio 1:

Turtelboom geeft het voorbeeld van een landbouwer die in Italië geld kreeg om citrusbomen aan te leggen. "In de praktijk zagen we dat er niets gebeurd was. Het gebied was niet landbouwklaar gemaakt en er hadden nooit bomen gestaan. Dus dat geld is niet gebruikt voor de doelstellingen waarvoor het bedoeld was."

Hetzelfde zagen ze in Slovakije, waar een overheidsinstantie geld kreeg om een energetische renovatie te doen. "We stelden vast dat er een renovatie gebeurd was, maar geen energetische. Dat is een oneigenlijk gebruik van Europese middelen."

Alarmsignaal

Wat de Rekenkamer vooral zorgen baart, is dat het aantal fouten jaar na jaar toeneemt. De toename vorig jaar was aanzienlijk: van 3 procent naar 4,2 procent, de grootste foutenmarge sinds 2014. Daarom oordeelt de Rekenkamer al voor het vierde jaar op een rij "afkeurend" over de Europese uitgaven, volgens Turtelboom een duidelijk alarmsignaal.

"Bovendien stellen we vast dat we ondertussen tweederde van de Europese begroting moeten beschouwen als 'hoogrisicobegroting'. Dat betekent dat er een steeds groter risico is op fouten."

Het aantal fouten in de Europese uitgaven stijgt jaar na jaar, dat baart ons zorgen

Annemie Turtelboom, zit voor België in de Europese Rekenkamer

Dat betekent niet dat er ook in al die gevallen sprake is van fraude, benadrukt ze. In veel gevallen gaat het ook gewoon om administratieve fouten, zoals onvolledige dossiers of niet-ingediende documenten.

In totaal gaf de Europese Rekenkamer uit de dossiers die het controleerde 14 klachten door aan de Europese antifraudedienst OLAF, die voorlopig 2 onderzoeken opende. Er werden ook 6 van die gevallen gerapporteerd aan het Europees Openbaar Ministerie, dat al 3 onderzoeken instelde.

Te weinig toezicht

Het rapport van de Europese Rekenkamer bevestigt dat er te weinig toezicht is op de uitgaven die de Europese Unie doet, zegt Johan Van Overtveldt (N-VA) die de Commissie Begroting van het Europees Parlement voorzit. "Dat is iets wat ik al langer aankaart, maar het probleem is dat een politieke meerderheid geen grondigere controle wil."

Herbeluister hier het gesprek met Johan Van Overtveldt in "De ochtend" op Radio 1:

"Tweederde van de Europese begroting zijn fondsen die bestemd zijn voor landbouw en sociaaleconomische cohesie. Diegene die daar vooral van genieten, zijn een groep van landen die elkaar continu indekken. Zij hebben een soort van stilzwijgende coalitie gesloten om niet al te nauw te kijken naar die uitgaven", aldus Van Overtveldt.

Het probleem is dat er een politieke meerderheid is van landen die geen nauwer toezicht willen

Johan Van Overtveldt (N-VA), voorzitter Commissie Begroting Europees Parlement

Bovendien vreest hij dat het oneigenlijk gebruik alleen nog zal toenemen. "We zien dat er steeds meer middelen besteed worden buiten de normale begroting, waar wij zelfs geen toezicht meer op kunnen houden. En als je de kat bij de melk zet, dan weet je dat die zal worden gelekt."

Ook volgens Turtelboom is er meer toezicht nodig. "De Europese Commissie maakt veel geld vrij om te digitaliseren, te vergroenen en de economieën van de lidstaten veerkrachtiger te maken. Het is dan ook wel de bedoeling dat die budgetten daarvoor gebruikt worden en niet voor andere zaken."

Bezorgdheid over gezondheid Europese financiën

De Europese Rekenkamer maakt zich ook zorgen over de gezondheid van de Europese financiën. Als gevolg van onder meer de coronacrisis heeft de Europese Unie veel geld geleend, waardoor de schuldgraad sterk gestegen is.

"De Europese Commissie is op zoek naar nieuwe inkomsten, maar momenteel is het nog koffiedik kijken of met de huidige plannen alle schulden ingelost zullen kunnen worden. Daarom willen we een duidelijke waarschuwing geven", zegt Turtelboom.

"Grootse plannen afkondigen is prima en kan bezielend werken, maar als je nalaat om voldoende financiering te voorzien gaat het vroeg of laat mis", zegt ook Van Overtveldt. "Momenteel moet men stoppen met vanalles te beloven zolang de financiering niet in orde is. Dat moet nu de prioriteit zijn."

Meest gelezen