Bobi Wine© REUTERS

Oegandese oppositieleider opgepakt bij terugkeer naar Kampala: “Ze zijn bang van het volk”

Bobi Wine, de voornaamste oppositiepoliticus in Oeganda, is donderdag opgepakt bij zijn terugkeer naar het land. Dat meldt David Lewis Rubongoya, secretaris-generaal van Wines Platform voor Nationale Eenheid.

jvh
Bron: BELGA

“Ze zijn zo bang van het volk omdat ze weten dat het volk niet van hen houdt”, schrijft Rubongoya bij een foto op sociale media waarop te zien is hoe een man door twee anderen wordt weggebracht. Eerder meldde Rubongoya op Twitter dat het hoofdkantoor van de partij werd omsingeld door het leger. “Mensen mogen niet binnen of buiten”, schreef hij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tv-zender NTV berichtte woensdag al dat in Entebbe, de voorstad van hoofdstad Kampala waar de luchthaven zich bevindt, verschillende NUP-aanhangers zijn opgepakt omdat ze mensen mobiliseerden voor de mars die gepland stond om Wine te verwelkomen.

Tegenstander van Museveni

Wine verwierf bekendheid en faam bij de Oegandese jeugd als zanger, en ging vervolgens in de politiek. Bij de presidentsverkiezingen van 2021 was hij de voornaamste tegenstander van huidig president Yoweri Museveni (79), die het land al sinds 1986 leidt.

De voorbije jaren werd Wine al verschillende keren opgepakt, en bijeenkomsten van zijn aanhangers zijn regelmatig uiteengedreven, vaak met geweld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer