© AFP

Mont Blanc is met ruim twee meter gekrompen

De Mont Blanc, de hoogste berg van West-Europa, was in september dit jaar 4805,59 meter hoog. Dat is 2,22 minder dan bij de vorige meting in 2021. Dat hebben landmeter-experten van het Franse departement Haute-Savoie bekendgemaakt.

jvh
Bron: BELGA

Het verschil kan het gevolg zijn van schommelingen in de regenval in de zomer en is al eerder waargenomen, zei Jean des Garets, voorzitter van de kamer van landmeters van het departement Haute-Savoie op een persconferentie in Chamonix.

“Het is heel goed mogelijk dat de Mont Blanc bij de volgende meting over twee jaar veel hoger is”, benadrukte hij. “Wij verzamelen gegevens voor toekomstige generaties, we zijn hier niet om ze te interpreteren, dat laten we over aan de wetenschappers”, voegde hij eraan toe. Hij drong er bij de mensen op aan om “de meting niet te gebruiken om wat dan ook te vertellen”.

Uitgerust met ultramoderne instrumenten en voor het eerst een drone, beklom een twintigtal mensen, verdeeld over acht groepen half september de top van West-Europa om gedurende meerdere dagen metingen uit te voeren op de top van de witte reus.

Dit is de twaalfde editie van deze operatie, die vooral tot doel heeft de ijskap in kaart te brengen en wetenschappelijke gegevens te verzamelen over de impact van de klimaatverandering op de Alpen. Het initiatief ging in 2001 van start. “Na die meetcampagnes hebben we al veel geleerd: we weten dat de top voortdurend in beweging is, zowel wat betreft hoogte, met schommelingen van bijna vijf meter, als positie”, aldus des Garets.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer