© AFP

Noorse auteur Jon Fosse wint Nobelprijs Literatuur

Niet de gedoodverfde favorieten Margaret Atwood of Salman Rushdie, maar de Noor Jon Fosse wint de Nobelprijs voor Literatuur.

Laura Massa
Bron: ap

Noorwegens “nationale schrijver” mocht donderdag de Nobelprijs in ontvangst nemen. Zijn internationale faam dankt Jon Fosse voornamelijk aan zijn werk voor toneel, bij ons gebracht door onder anderen tg Stan en Toneelgroep Amsterdam. Vormelijk laten zijn stukken zich karakteriseren als het tegendeel van het toneel van auteurs als Tom Lanoye, met een minimale dramatische ontwikkeling en een karige, zelfs arme taal. Zo noemde de jury Georg Trakl en Thomas Bernhard zijn “zielsverwanten”. Maar zijn magnum opus is toch het zevenluik Septologie, een Künstlerroman waarin hij afrekent met zijn eigen carrière. Zijn werk is breed vertaald.

Sinds de Nobelprijzen in 1901 ingevoerd werden, kregen al 119 auteurs – meestal mannen – de Nobelprijs voor hun literaire werk. Slechts 17 keer ging de prijs naar een vrouw. De afgelopen jaren maakte het comité wel een flinke inhaalbeweging, met de onderscheiding van Annie Ernaux (2022), Louise Glück (2020) en Olga Tokarczuk (2018).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER