België verhoogt bijdrage aan VN-klimaatfonds

© REUTERS

België verhoogt de bijdrage aan het klimaatfonds van de Verenigde Naties van 100 tot 150 miljoen euro. Dat maakt minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) bekend.

jvh
Bron: BELGA

Het Green Climate Fund is het grootste klimaatfonds van de VN. De middelen moeten ontwikkelingslanden helpen om zich aan te passen aan de klimaatverandering. De helft van het budget gaat naar kleine eilandstaten die nu al veel impact van de klimaatverandering ondervinden en naar de minst ontwikkelde landen, onder meer in Afrika.

België zegde in 2019 100 miljoen euro toe aan dat fonds. Voor de periode 2027-2027 wordt de bijdrage opgetrokken tot 150 miljoen, maakt minister Gennez bekend. Zij is donderdag op de GCF-conferentie in het Duitse Bonn. Het gaat om de grootste Belgische bijdrage aan het VN-klimaatfonds ooit, zegt ze. “Dat bevestigt ons engagement voor de strijd tegen de klimaatcrisis. En als we die serieus willen aanpakken, dan zullen àlle landen mee moeten.”

Op dit moment lopen er meer dan 200 programma’s met financiering van het Green Climate Fund. Volgens Gennez helpen die naar schatting 1 miljard mensen en vermijden ze de uitstoot van 2,9 miljard CO2.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen