© zb

Vijf verdachten hielden plantage van 3.392 wietplanten in Beringse wasserij: straffen tot 40 maanden cel gevraagd

Beringen -

Liefst 3.392 wietplanten trof de politie aan bij een huiszoeking in het gebouw van de voormalige wasserij De Lelie in de Beringse Turfstraat. Donderdag moesten vijf verdachten voor de Hasseltse strafrechter verschijnen. Het gezelschap riskeert straffen van 30 tot 40 maanden en een verbeurdverklaring van 651.000 euro.

Geert Houben

Op 17 maart dit jaar vielen de speurders binnen in de wasserij die in januari 2021 door een zware brand geteisterd werd. In vijf teeltruimtes bleken maar liefst 3.392 cannabisplanten te staan, een groot aantal naar huidige normen. In meerdere zakken stak in totaal nog eens 25 kg geoogste cannabis. Een zeecontainer bleek ingericht te zijn als droog- en verpakkingsruimte. De politie kon er vier verdachten in de boeien slaan. Het ging om een 48-jarige Turk en een 36-jarige Rus die de bewaking voor hun rekening namen. Daarnaast waren er twee Roemenen van 30 en 35 jaar aan de slag. Verdachte nummer vijf is de 46-jarige eigenaar van het pand.   

© rr

DNA

Uit verder onderzoek bleek dat de plantage al sinds 1 november 2022 in werking was. De elektriciteit tapten de daders simpelweg af. Netbeheerder Fluvius stelde zich burgerlijke partij voor bijna 370.000 euro. De eigenaar van de loods probeerde de meubelen te redden door te stellen dat hij pas heel laat van de plantage afwist. Zo had hij onder meer twee mannen moeten afhalen aan de luchthaven van Zaventem. De Turk duidde hij aan als de ‘patron’. Tegen de patron is net als voor de eigenaar 37 maanden cel en 8.000 euro boete geëist. Volgens advocaat Rik Vanreusel was de ‘patron’ niet de leider. Hij betreurde dat er van de organisatoren geen spoor was in het onderzoek. De raadsman opperde een mildere straf en om het bedrag van de verbeurdverklaring van het vermogensvoordeel naar beneden bij te stellen. Voor de andere mannen zijn straffen van 30 en 40 maanden gevorderd. De zwaarste straf is er voor een Roemeen die net als zijn landgenoot bekende de planten te onderhouden en te knippen. Bij de strafvordering is rekening gehouden met zijn strafblad. Hun advocaten vroegen om een straf met uitstel op te leggen. Voor een Rus wil de verdediging de vrijspraak. “Hij was op het verkeerde moment, op de verkeerde plaats”, aldus advocate Els Jeuris. Vonnis op 2 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer