weekbudget

‘Shop’ in de voorraadkast van je ouders en sluit je aan bij een studentenblad: zo kun je als student flink besparen

Elkaars haren knippen: waarom niet?© Alexander Meeus

Donderdagavond, het uitgaansleven lonkt, maar je bent eigenlijk al blut door de eerste fijne feestweken. Met deze creatieve tips kun je besparen zonder aan levensvreugde in te boeten.

Laura Massa

Op Tiktok slaan finfluencers je om de oren met tips om je budget te beheren. Belachelijk gestructureerd, in doorzichtige mapjes, leggen ze uit hoe je kunt overleven met 50 euro per week. Wij selecteerden de meest haalbare tips voor u. Want van een studentenleven moet je vooral genieten.

‘Shop’ zondag in de voorraadkast van je ouders. Dingen die niet snel vervallen zijn altijd handig om mee te pikken. Sleur niet met goedkope dingen zoals ingeblikte tomaten, maar ga voor de grand cru van de voorraadkast. Ja, dat blikje pikante tonijn en die goeie pesto: dat kost geld, en het komt altijd van pas.

We blijven even in de culinaire sfeer. Alhoewel. Uiteraard zijn studentenrestaurants een goede optie als het snel moet gaan, maar de kwaliteit is niet altijd goed en vaak zijn die plekken toch maar ongezellige, drukke ‘ziekenhuiszalen’. Wie liever zelf aan de slag gaat, kan op Tiktok veel makkelijke receptjes vinden die minder dan 2 euro per maaltijd kosten.

Nog een derde tip qua eten: Too good to go. Als je nog twijfelt, moet je die app echt installeren. Je redt eten dat anders in de vuilnisbak gekieperd wordt, je leert vaak nieuwe restaurants en fijne winkels kennen. Nadeel: je weet niet precies wát je krijgt. Maar is het erg als je drie broden, twee stukken prei en een taartje over hebt? Deel uit wat je kunt missen, je buren zullen je dankbaar zijn.

Ga pas in de namiddag naar de supermarkt. Vaak doen ketens rond 17 uur afprijzingen. Het is vanzelfsprekend dat je ook een klantenkaart van je favoriete supermarkt vraagt.

Verkoop boeken die je niet meer gebruikt op een rommelmarkt.© Fred Debrock

Je studentenkaart is goud waard. Gebruik ze dan ook overal. Je kunt ze op meer plaatsen inzetten dan je denkt. Op reis, bij de kapper, in musea, in sommige winkelketens. Haal ze boven! Een nee heb je, een ja kun je krijgen. Het helpt ook om een beetje zielig te staan kijken.

Wat ook helpt: word redactielid van een studentenblad. Vaak kun je gratis naar een filmfestival, concert en tal van andere evenementen. Studentenbladen zijn altijd op zoek naar redacteurs en fotografen, de drempel is laag, en die nieuwe vrienden krijg je er gratis bij.

Hou de koopjesdagen bij de Think Twice in het oog. Vaak ruimen die tweedehandswinkels tegen het einde van de maand de collectie op, en kun je duurdere items als jassen en handtassen tegen 4 euro kopen. Je moet wel snel zijn.

Verkoop wat je niet gebruikt: die dure atlas en dat woordenboek Duits-Engels ga je later echt niet meer met plezier openslaan. Vaak organiseren studentenclubs ‘rommelmarktjes’ waar je je gerief kwijt kunt. Vaak kun je er ook stekjes van planten ruilen, om je kot toch wat op te fleuren.

Kies een studentenjob met concrete ‘extralegale’ voordelen. Ik denk aan een bakkerij, een (studenten)restaurant, een speciaalzaak voor koffie. Wees maar zeker dat je restjes kunt versieren.

Weet waar je gratis drank kunt vinden. In de Dille & Kamille kun je gerust een middagje rondhangen met een koffie of thee. Op de meeste faculteiten is er ook wel gratis water te vinden. En betalen voor een wc-bezoek? Ga naar de bibliotheek of een café in de buurt.