Politici en politie in Anderlecht gaan met wijkbewoners in discussie over veiligheid en overlast

In Anderlecht trekken politici en politie samen de wijken in om met inwoners te praten over veiligheid en overlast in hun buurt. “We plannen bijeenkomsten in elke wijk en gaan uitleggen wat we aan de problemen doen en we zullen luisteren naar wat burgers te zeggen hebben”, zegt de burgemeester van Anderlecht. 

De voorbije weken kwam Anderlecht geregeld negatief in het nieuws. In de Veeweydestraat werd een man doodgestoken in een snackbar. En in de Wayezstraat werd een man doodgeschoten op straat. De schietpartij werd toen gelinkt aan toenemend geweld van drugsbendes. "Er is veel ongerustheid bij de inwoners, daarom is het nodig dat we luisteren naar hun zorgen en dat we hen informeren over wat we nu al aan de problemen doen", vertelt Fabrice Cumps (PS), burgemeester in Anderlecht. 

Afval op straat

 “Het is belangrijk om burgers te ontmoeten en uit te leggen wat we doen. We willen meer dialoog en transparantie”, aldus de burgemeester. Toch zullen de overlegmomenten in de 9 wijken van Anderlecht niet alleen over veiligheid en criminaliteit gaan, vult Allan Neuzy (Ecolo) aan. Hij is schepen van Netheid in Anderlecht: “Netheid is een gevoelig onderwerp in onze gemeente, want sluikstorten is een groot probleem."

Anderlecht heeft de reputatie een vuile gemeente te zijn. Mensen laten vaak grote hoeveelheden afval achter op straat. Van kapotte koelkasten tot autobanden of zakken bouwafval. Maar volgens Neuzy gaat het beter dan vroeger: "We doen al heel wat inspanningen. Resultaten zijn niet altijd zichtbaar ondanks de inzet van onze diensten. Dus daarover willen we met de inwoners zeker in gesprek gaan”. 

Meest gelezen