Beeld ter illustratie.
Radio 2

Bijzondere boomgaard met bedreigde fruitsoorten in Holsbeek: "Al meer dan 1.000 soorten" 

In Holsbeek heeft Dirk Vanden Eynde een bijzondere boomgaard, met meer dan 1.000 verschillende fruitsoorten. Hij verzamelt er bedreigde soorten uit de streek, zodat het genetisch materiaal niet verloren gaat. "Het is mijn levenswerk." 

Dirk Vanden Eynde begon meer dan twintig jaar geleden met zijn eigen boomgaard op de Bogaerdenberg in Nieuwrode, een deelgemeente van Holsbeek. Hij plant er bedreigde fruitsoorten uit de streek, zoals appels, peren, kersen, perziken en pruimen. "Aanvankelijk waren dat 220 hoogstammen en 200 laagstammen. Intussen staan er al meer dan 1.000 verschillende fruitsoorten", vertelt Dirk.

Om bepaalde fruitsoorten op te sporen, moet Dirk soms zelfs naar het buitenland. "Hoe raar het ook is, sommige van onze eigen soorten vind ik ver over de Belgische grens. De 'Dubbele Griet', een appelsoort, heb ik bijvoorbeeld ontdekt bij een boomkweker in Beieren. Of de 'Reinette van Breda', die vond ik in Oostenrijk." 

Mensen komen ook regelmatig langs bij Dirk met bijvoorbeeld appels uit hun eigen tuin, omdat ze niet weten welke soort het is. "Ik doe dat ook voor de Nationale Boomgaardenstichting. Dan brengen ze soms toch appels mee waarvan je zegt: hoe is het mogelijk, waar hebben ze die gehaald?" Dirk wil binnenkort zelfs een wereldrecord behalen. "Ik heb één boom waar 103 verschillende soorten op staan. Het doel is om 115 of 120 soorten te hebben." 

Je kan de Bogaerdenberg ook zelf bezoeken en er alles bijleren over de verschillende fruitsoorten. 

Meest gelezen