Onderzoek naar ongeval dat juf Nathalie (44) het leven kostte is geseponeerd: trucker wordt niet vervolgd

Tom Timmerman (rechts) met een foto van Nathalie en de plaats van het ongeval (links) waar een witte fiets ter herdenking staat© IF en FVV

Gent -

Het onderzoek naar het tragische ongeval aan Dok-Noord dat vorig jaar juf Nathalie Lacave (44) het leven kostte is geseponeerd. De Hongaarse trucker treft geen schuld omdat hij een epilepsieaanval kreeg. Tom Timmerman (51), de partner van Nathalie, neemt er vrede mee. Al is er één iets wat hij betreurt. “Het was toch een kleine moeite om zich te verontschuldigen?”

Simon Dekaezemaker

“Nathalie was op de verkeerde plek op het verkeerde moment. Ik weiger echt rancuneus te zijn tegenover de chauffeur. De gerechtsdeskundigen waren duidelijk: de man was met alles in orde en heeft die dag een epilepsieaanval gehad. Het is gewoon heel tragisch allemaal, voor iedereen.”

Tom Timmerman neemt vrede met de beslissing van het Oost-Vlaams parket. Het dossier naar het tragische ongeval van zijn levenspartner Nathalie Lacave aan Dok-Noord is geseponeerd, bevestigt het parket. De Hongaarse trucker wordt niets ten laste gelegd en moet niet voor de politierechter verschijnen.

LEES OOK. Een jaar na het drama: collega’s en partner leggen bloemen op de plek waar Nathalie (44) verongelukte

De lerares Engels en Nederlands was vorige zomer onderweg naar het Sint-Janscollege waar ze werkte. Bij het oversteken van de stadsring in de bocht aan het Stapelplein werd ze gegrepen door een vrachtwagen. De chauffeur had een epilepsieaanval en was daarom niet in staat te remmen. (Lees verder onder de foto)

Op de plaats van het ongeval aan Dok-Noord staat een witte fiets ter herdenking aan Nathalie© David Van Hecke

Het Oost-Vlaams parket besliste enkele maanden geleden om het dossier af te ronden, maar het nieuws raakte nu pas bekend. “De bestuurder van de vrachtwagen wordt niet vervolgd gezien de epilepsieaanval aan de basis lag van het ongeval”, verduidelijkt een parketwoordvoerder.

Lijdensweg

Voor sommige nabestaanden is een rechtszaak een soort van sluitstuk. Timmerman had daar geen behoefte aan. “Niemand treft schuld aan het ongeval. Alle pijnlijke details moesten niet nog eens in een rechtbank bovengehaald worden. Dat zou meer kwaad doen dan goed. Ik wil het laten rusten.”

Voor Timmerman is er wel één iets wat hij betreurt. De chauffeur zocht nooit contact. “Ik weet niet hoe die man zich erbij voelt, misschien is het te moeilijk voor hem. Maar volgens mij was het een kleine moeite om zich te verontschuldigen. Het was een tragisch ongeval, maar ons leven is wel verwoest.”

LEES OOK. “Laat haar nog lang in jullie gedachten voortleven”: overleden juf Nathalie (44) herdacht

De weduwnaar van Nathalie passeert nog dagelijks aan de plek van het ongeval onderweg naar zijn werk. Als zijn 17-jarige dochter bij hem is, voert hij haar telkens naar het Sint-Janscollege. “Dan keert ze met het openbaar vervoer terug. Met de fiets laat ik haar niet meer gaan. Dat is te pijnlijk.” (Lees verder onder de foto)

Tom Timmerman vorig jaar met een foto van Nathalie© fvv

Anderhalf jaar na het ongeval van Nathalie is Timmerman wel nog verwikkeld in een ingewikkelde juridische procedure voor de afhandeling van Nathalie haar overlijden. Daarvoor nam hij zelfs twee advocaten onder de arm. “Het is een lijdensweg en het einde is nog niet in zicht”, zucht die.

De bank betwist namelijk dat er een schuldsaldoverzekering was afgesloten op de aankoop van hun woning in Wondelgem. Timmerman moet het huis daarom alleen afbetalen. Daarnaast betaalde ook de verzekering van transportfirma de familie nog niet uit. “Al die zaken wegen zwaar door op mij.”

Verkopen

Timmerman besliste daarom om het huis te zullen verkopen. Hij zal terugkeren naar Merelbeke, van waar hij afkomstig is. “Elke dag kom ik thuis in een leeg huis vol herinneringen aan Nathalie. Ik ben deze juridische zaken en afhandeling moe en wil verder met mijn leven. Ik heb nood aan frisse lucht.”

De plaats van het ongeval werd dit jaar wel aangepast. Er kwamen verkeerslichten aan de oversteek en zone dertig is ingevoerd. “Daar ben ik fier op”, zegt Timmerman. “Door mijn stem samen met anderen te verheffen is de plek veel veiliger geworden. Niemand mag daar ooit hetzelfde meemaken als wij.”

LEES OOK. Maximaal 30 kilometer per uur: gevaarlijke plek waar juf Nathalie (44) om het leven kwam, moet veiliger worden

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer