“Minstens 49 doden, waaronder 6-jarige jongen, bij raketaanval op Oekraïense supermarkt en café”

Bij een raketinslag op een supermarkt en een café in Oekraïne, zijn donderdag minstens 49 mensen omgekomen. Dat meldt de Oekraïense president Volodimir Zelenski op Telegram. Het zou gaan om een van de dodelijkste aanvallen op burgers sinds het begin van de oorlog.

gli

De inslag vond plaats in Groza, een dorp in de noordoostelijke regio Charkiv op enkele tientallen kilometers afstand van het front. Volgens Zelenski ging het om een “schaamteloos brutale Russische misdaad”. De mensen in het café waren er om afscheid te nemen van een overleden dorpsgenoot, aldus minister van Binnenlandse Zaken Igor Klymenko.

Een woordvoerder van de Oekraïense president gaf meer info over de slachtoffers op X, het voormalige Twitter: “Tot nu toe zijn er 48 doden geteld, waaronder een 6-jarige jongen. Zes mensen zijn gewond. Het gaat onder meer om een jong meisje. Reddingsoperaties zijn volop aan de gang.” Het dodental werd even later nog aangepast naar 49.

De raketaanval in Charkiv is een van de dodelijkste aanvallen op burgers sinds het begin van de oorlog. Alleen bij de aanvallen op een theatergebouw in Marioepol en een treinstation in Kramatorsk vielen, volgens de voorlopige balans, meer doden. In Marioepol waren dat er in maart 2022 ongeveer 600, in Kramatorsk ging het een maand later om 52 doden.

© AFP

Ook aanval op ziekenhuis

Ook in de meer zuidelijke regio Cherson was sprake van Russische beschietingen, meer bepaald op een ziekenhuis in de stad Beryslav. Het gebouw zou daarbij zwaar beschadigd zijn geraakt. “De vierde verdieping werd volledig verwoest, een andere verdieping gedeeltelijk”, schreef de militaire gouverneur van Cherson, Oleksandr Prokoedin, donderdag op Facebook. De bestuurder van een ambulance en een hulpverlener raakten gewond bij de aanval, zei hij. De bestuurder liep een beenbreuk en een hoofdwonde op, de hulpverlener kneuzingen.

In de nacht van woensdag op donderdag werden ook verschillende drone-aanvallen gemeld in de regio’s Odessa, Mykolajiv en Kirovohrad. Kiev zegt dat het 24 van de 29 drones kon onderscheppen.

© via REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer