De vier parkeerplaatsen voor deze twee handelszaken zijn verdwenen
foto: fb

Parking in Hasselt werd voetpad: "Waar is mijn private parkeerplaats naartoe?"

Bij de heraanleg enkele jaren geleden van de Kleine Ring in Hasselt, zijn een viertal private parkeerplaatsen verdwenen voor twee handelszaken in de Schiervellaan. De eigenaars probeerden de bulldozers toen nog tegen te houden met een deurwaarder, maar dat is niet gelukt. Nu moet de stad zich verantwoorden voor de rechtbank over het verdwijnen van de parkeerplaatsen.

"Toen wij dit handelspand kochten in 2016, stond in de basisakte dat we twee parkeerplaatsen voor de deur konden gebruiken", zegt Antonio Pellettieri van het gelijknamige makelaarskantoor. "Het was verschieten toen er graafmachines die plaatsen zonder pardon opbraken om er een ventweg en fietspad op aan te leggen." Bij de kapperszaak ernaast klinkt een gelijkaardig verhaal. "Bij de aankoop van het pand konden we kiezen of we al dan niet de parkeerplaatsen erbij wilden, daar hebben we toen niet over getwijfeld", laat Osman Karabag weten. "Maar de stad Hasselt beweert dat de grond van haar is."

Vroeger stonden er huizen op de plaats waar nu het appartementsgebouw staat, die hadden een voortuin en een inrit
Vincent Gilot, advocaat vroegere eigenaars

Volgens de stad Hasselt is de grond openbaar eigendom, en mochten de parkeerplaatsen vervangen worden door een weg of een fietspad. Maar de advocaat van de verkoper spreekt dat tegen. "Vroeger stonden er huizen op de plaats waar nu het appartementsgebouw staat", vertelt advocaat Vincent Gilot. "Die hadden een tuintje vooraan en een schuine inrit die leidde naar een ondergrondse parkeerplaats onder het huis. Gezien de grond al meer dan 30 jaar gebruikt werd door mijn cliƫnt, heeft die daarna op dezelfde plek de vier parkeerplaatsen aangelegd."

De verkoper heeft intussen de stad Hasselt voor de rechter gedaagd. Advocaat Vincent Gilot: "Dat doen we omdat de kopers mijn cliƫnt hebben aangeklaagd omdat het gebruik van de parkeerplaatsen was beschreven in de basisakte. Nu er een waardevermindering is van hun eigendom, willen ze dat ze hiervoor gecompenseerd worden."

Voor de twee handelszaken lagen vier parkeerplaatsen
foto: fb

Compensatie

Pellettieri verwacht niet dat hij ooit nog een auto voor de deur kan parkeren. "Da's zeer spijtig, want ik had het pand speciaal daarvoor gekocht", zucht hij. "Ik weet niet wat ik wel nog kan verwachten, misschien voorbehouden plaatsen wat verderop? Of een compensatie, dat zou ook mooi zijn."

De bevoegde schepen van de stad Hasselt wilde niet reageren op deze zaak. Op 25 oktober wordt de zaak behandeld door de rechtbank van eerste aanleg in Hasselt.

Meest gelezen