Drugsdealers richten ravage aan tijdens achtervolging door politie.© Het Nieuwsblad

Wilde achtervolging eindigt met zware crash en drie vernielde wagens: één verdachte kritiek, andere voortvluchtig

Oostrozebeke/Ingelmunster/Izegem -

Een wilde politieachtervolging eindigde in de nacht van woensdag op donderdag met een spectaculaire crash in de Hoogstraat. Een vermoedelijke drugsdealer raakte levensgevaarlijk gewond, een andere kon ontkomen. De vluchtauto en twee geparkeerde voertuigen zijn rijp voor de schroothoop. “Mijn nieuwe bestelwagen was pas vier dagen oud”, zegt schilder Eduard Baka (28).

Jonathan Folens

Een patrouille van politiezone Midow merkte woensdag rond middernacht een verdacht voertuig op in Ingelmunster. Ze wilden de auto staande houden. De bestuurder negeerde de bevelen van de politie en sloeg op de vlucht. Er ontstond een achtervolging over het grondgebied van Ingelmunster, Izegem en uiteindelijk Oostrozebeke. In een bocht in de Hoogstraat verloor de bestuurder de controle over het stuur en ter hoogte van appartementsgebouw residentie Chaplin kwam het tot een reeks zware botsingen. (Lees verder onder de foto)

De vluchtende auto ramde een BMW die tegen de bestelwagen van schilder Eduard Baka gekatapulteerd werd.© if

Bewoner Yves (58) zag alles gebeuren. “Ik ging iets na twaalf uur nog een sigaret roken op mijn balkon en zag het in een flits gebeuren. Het geluid was verschrikkelijk, ik dacht dat er een vliegtuig neerstortte. Een auto kwam uit de bocht en reed in op een BMW die hier voor de deur geparkeerd stond. Die werd meters verder gekatapulteerd, door een haag en belandde tegen een bestelwagen. De vluchtende auto reed nog tientallen meters verder en kwam tot stilstand tegen nog een geparkeerde wagen.” (Lees verder onder de foto)

De gloednieuwe bestelwagen van schilder Eduard Baka (28) werd totaal vernield.© jof

Die laatste wagen werd slechts licht aangetikt, maar de andere voertuigen zijn zwaar beschadigd. De witte Fiat Ducato bestelwagen is van Eduard Baka (28). Hij is schilder en woont samen met een collega in residentie Chaplin. Zijn collega is de eigenaar van de BMW. “We lagen te slapen toen het ongeval gebeurde, maar werden wakker van het geluid”, vertelt Eduard. “Het leek wel een raket. Ik had niet door wat er precies aan de hand was en liep snel naar beneden. Ik dacht dat ik misschien hulp kun bieden bij het ongeval.”

Beneden zag het duo de ravage in de straat. “Mijn collega zag dat zijn BMW meters verder stond dan waar hij hem geparkeerd had. En toen merkte ik dat mijn bestelwagen zwaar beschadigd is”, vertelt Eduard. “Ik heb die bestelwagen pas vier dagen geleden gekocht”, sakkert hij.

Als schilder heeft hij zijn planning moeten omgooien. “Gelukkig is mijn baas begripvol. Er stond nog een tweede bestelwagen van mijn werk voor de deur. Gelukkig is die niet geraakt.” (Lees verder onder de foto)

Zowel de BMW als de Fiat zijn rijp voor de schroothoop.© if

In de voortvluchtige auto, een witte Hyundai, zaten twee personen. De passagier werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, buurtbewoners hoorden hem schreeuwen van de pijn. De bestuurder kon ontkomen, maar zijn identiteit is bekend bij de politie. In de Hyundai werd een grote hoeveelheid drugs, cash geld en een verboden wapen aangetroffen.

“Dat begrijp ik niet”, zegt Eduard die van Slovaakse afkomst is. “Ik hoor dat de daders nog jonge mensen zijn. De economie in België draait toch goed, waarom moeten ze drugs verkopen om hun geld te verdienen?”

Het parket van Kortrijk bevestigt de feiten, maar kan nog geen verdere info geven. Korpschef van zone Midow Ruben Depaepe is tevreden met de vangst. “Onze interventieploeg heeft alert gereageerd en goed werk geleverd. Het is een kwestie van tijd voor we ook de tweede verdachte zullen inrekenen.”

In de achtervolgde wagen werd een grote hoeveel drugs en cash geld aangetroffen.© if

Een remspoor van tientallen meters, een vernielde haag en her en der nog brokstukken getuigen van de nachtelijke ravage.© jof

De ravage was immens, brokstukken van de blauwe BMW die aangereden werd, zijn nog achtergebleven op de plaats delict.© jof

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer