Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Bidens gevreesde herdershond weg uit Witte Huis na minstens elf bijtincidenten

President Joe Biden met Commander in 2021 toen de herdershond net was gearriveerd in het Witte Huis.Beeld AFP

Een van de honden van Joe Biden, Commander, is uit het Witte Huis verwijderd. De Duitse herder heeft ten minste elf keer iemand gebeten. Zeker één agent van de geheime dienst, die de beveiliging regelt, moest naar het ziekenhuis.

Het agressieve gedrag van de herdershond is al maanden onderwerp van gesprek in de Verenigde Staten. Amerikaanse media brachten deze zomer al e-mails naar buiten van de Amerikaanse geheime dienst waarin zorgen werden geuit over de veiligheid van medewerkers. De hond was toen al betrokken bij minstens tien bijtincidenten. Vooral als hij los liep, zou hij een gevaar vormen.

Een woordvoerder van het Witte Huis benadrukte destijds dat het Witte Huis “een unieke en vaak stressvolle omgeving is voor huisdieren”. Ze zei dat de hond extra training kreeg en vaker aan de lijn zou worden gehouden om de situatie te verbeteren.

Desondanks was het op 25 september weer raak: een agent van de geheime dienst werd gebeten en kreeg ter plekke een medische behandeling. Dat was de druppel, zo blijkt: volgens een woordvoerder van first lady Jill Biden is de hond “op dit moment niet op de campus van het Witte Huis terwijl vervolgstappen worden geëvalueerd”. Waar Commander naartoe is gestuurd, is niet bekend. Ook is niet duidelijk hoe permanent zijn verhuizing is.

Irritatie

CNN rapporteerde woensdag bovendien op basis van anonieme bronnen dat de hond meer dan elf keer iemand heeft gebeten. Wat het werkelijke aantal bijtincidenten is, is niet bekend. Een bron zegt dat agenten bepaalde ingangen of gebieden vermeden om de hond maar niet tegen te hoeven komen.

Het is niet voor het eerst dat een hond van de Bidens niet meer welkom is in het Witte Huis vanwege bijtincidenten: een andere herdershond, Major, verhuisde in 2021 naar vrienden in Delaware. Ook hij had medewerkers van het Witte Huis en agenten van de geheime dienst gebeten.

De incidenten met de honden hebben tot een vertrouwensbreuk tussen de Bidens en de geheime dienst geleid, claimt een van de bronnen tegen CNN. Er zou in bredere zin irritatie zijn over de Bidens, die de dienst zouden overvragen door geregeld hun plannen op het laatste moment te wijzigen en de meeste weekenden buiten het Witte Huis of hun eigen woningen te spenderen.

Een woordvoerder van de inlichtingendienst spreekt dit laatste tegenover CNN ferm tegen. “Ik kan uit eerste hand zeggen dat dit absoluut onjuist is. Er is een grote mate van vertrouwen en respect tussen de geheime dienst en de first family.”

De Bidens hebben nog wel een kat, Willow, die hen gezelschap houdt in het Witte Huis.