Oekraïense militairen met een M777-houwitser, waarvoor het Westen nauwelijks nog munitie over heeft.
Volledig scherm
PREMIUM
Oekraïense militairen met een M777-houwitser, waarvoor het Westen nauwelijks nog munitie over heeft. © AP

ANALYSE. Het Westen komt munitie tekort. Dus zal het Oekraïne met andere middelen moeten helpen

Het Westen heeft geen munitie meer voor Oekraïne, zo waarschuwen legerleiders. Het drijft de productie wel op en zou de Russen uiteindelijk kunnen overklassen, maar daarop is het nog zeker wachten tot halverwege volgend jaar. Om de oorlog niet te verliezen, zal het ondertussen dus iets anders moeten doen. Waarmee kunnen Europa en de VS dan nog een verschil maken — en waarom krijgt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz nu het verwijt dat hij niet wíl dat Oekraïne wint?

22 reacties

  • Eugeen Engels

    5 maanden geleden
    Wachten de Westerse fabrikanten tot de Russen hun munitie bij hen kunnen maken! Degene die in het Westen belangrijke beslissingen moeten nemen, hebben gewoonlijk de snelste benen!
  • Bollen Stefan

    5 maanden geleden
    Rusland drijft de wapenindustrie op. Enhebben wij geen munitie. Dit geeft de Russen weer perspectief, de hoop Oekraïne uiteindelijk toch in te palmen. En natuurlijk willen Poetin dan nog meer en voor je het weet staan ze hier. Ik heb al lang niet begrepen waarom de productie niet wordt opgedreven? Dit is een kapitale fout, in het westen slapen ze nog half. Hoe meer en betere middelen Oekraïne krijgt, hoe sneller de oorlog voorbij is. Dat de Russen dan maar verder in hun eigen rijk uitvechten.
  • Jan van Limbergen

    6 maanden geleden
    Europa moet de Russen niet op afstand houden, Rusland valt immers de EU niet aan. ons uit dat wespennest houden is de enige intelligente beslissing.
  • Yolande MARIS

    7 maanden geleden
    Ja,ik weet wat de EU gaat doen,de westerse bevolking nog een beetje meer uitbuiten om onze centen aan Zelensky door te schuiven zodat hij zelf zijn aankopen kan doen. En Wie zijn de winnaars de wapenindustrie van Amerika en de Duitsers aan kop.Onze enige redding is het verdwijnen van de EU of eigen politici die opkomen voor hun bevolking ,maar daar hoeven we niet op te tellen. De totale ondergang van West Europa is ingezet.
  • Jean Donny

    7 maanden geleden
    En als wij nu echt aangevallen worden zullen we ons met een waterpistool moeten verdedigen.