Mont Blanc ruim twee meter gekrompen in twee jaar tijd

De Mont Blanc, de hoogste berg van West-Europa, is in twee jaar tijd ruim twee meter gekrompen. Dat blijkt uit metingen van Franse onderzoekers. "Zolang de temperaturen stijgen, heb je weinig of niets in handen om dat proces te stoppen”, zegt geograaf Gerard Govers (KU Leuven) in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De Mont Blanc is in twee jaar tijd twee meter kwijtgespeeld. Dat hebben landmeter-experten van het Franse departement Haute-Savoie bekendgemaakt. Verdeeld over acht groepen, trok een twintigtal van hen er half september op uit om verschillende dagen lang metingen uit te voeren. Hun vaststelling: de berg is deze maand 4.805,59 meter hoog. Dat is 2,22 meter minder hoog dan twee jaar eerder.

Volgens de onderzoekers kan het hoogteverschil te maken hebben met de schommelingen in de regenval, deze zomer. "Het is heel goed mogelijk dat de Mont Blanc bij de volgende meting, over twee jaar, weer hoger is", benadrukte Jean des Garets, voorzitter van de kamer van landmeters van het departement Haute-Savoie op een persconferentie.

BELUISTER. Hoe komt het dat de Mont Blanc op twee jaar tijd twee meter gekrompen is?

 "Die daling heeft inderdaad te maken met de ijskap die erop ligt", vertelt geograaf Gerard Govers (KU Leuven) in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Die is dunner geworden. En omdat de hoogte van de berg wordt gemeten aan de top van de ijskap, krijg je in dat geval een lagere berg."

De dikte van die ijskap hangt van twee dingen af: hoeveel sneeuw er bijkomt en hoeveel sneeuw er weer verdwijnt. Een proces dat normaal gezien op natuurlijke manier varieert, zegt Govers. "Maar nu stellen we vast dat er een systematische daling is over de laatste twintig jaar. Die was in de vorige eeuw niet te zien."

Gletjsers bedekken

Net vandaag deelt de Europese klimaatdienst Copernicus nieuwe cijfers waaruit blijkt dat we de warmste septembermaand ooit gemeten achter de rug hebben. Dat de klimaatverandering hier dus een rol speelt als oorzaak, lijkt voor de hand te liggen.

"Die hypothese lijkt mij correct, al zal dat nog moeten blijken. Maar het is heel duidelijk dat het klimaat in de Alpen razendsnel verandert. Het wordt warmer en dat voel je tot op de top van de Mont Blanc. In 2022 zijn op een naburige top temperaturen gemeten tot 10 graden Celsius. Dat was ongezien."

"Er zijn ook niet zoveel mogelijkheden om hierop in te grijpen", concludeert Govers. "In sommige gebieden waar veel geskied wordt, probeert men gletsjers te beschermen door ze tijdens de zomer te bedekken. Maar eigenlijk heb je zolang de temperaturen stijgen weinig of niets in handen om dit proces te stoppen."

BEKIJK - VRT NWS op pad met Belgische glaciologen in de Alpen: "Gletsjers smelten sneller dan verwacht en dat gaan we ook bij ons voelen"

Videospeler inladen...

Meest gelezen