2023 Patrick van Katwijk

Koning Willem-Alexander reageert op nazi-lidmaatschap van zijn grootvader: "We moeten het verleden onder ogen zien"

De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft gereageerd op de bevestiging dat zijn grootvader prins Bernhard in de jaren 30 lid was van de nazipartij van Adolf Hitler. "Ik kan me heel goed voorstellen dat dat een grote impact heeft", aldus de koning.

Er waren al lang sterke aanwijzingen dat prins Bernhard een tijdlang lid was geweest van de NSDAP. Zelf heeft hij dat tot aan zijn dood in 2004 staalhard ontkend, maar twijfels waren er eigenlijk niet meer. Mochten die er nog zijn geweest, dan zijn die sinds gisteren helemaal weggenomen.

De Nederlandse historicus Flip Maarschalkerweerd heeft namelijk de originele lidkaart van Bernhard opgediept uit het privéarchief van de prins in het paleis Soestdijk. Daarmee staat het lidmaatschap van prins Bernhard, de echtgenoot van de vroegere koningin Juliana en grootvader van de huidige koning Willem-Alexander, onomstotelijk vast.

"Ik kan me heel goed voorstellen dat het nieuws echt een grote impact heeft. Dat het veel emoties oproept, met name bij de Joodse gemeenschap", reageert Willem-Alexander vandaag. "Maar ik ben er ook van overtuigd dat we het verleden onder ogen moeten zien, ook de minder mooie gedeeltes."

BEKIJK - De reactie van koning Willem-Alexander:

Videospeler inladen...

"Wanneer wist u het?"

De Nederlandse koning verwijst met dat laatste naar het openstellen van de archieven, waardoor de originele lidkaart naar boven kon komen. "Ik heb de mogelijkheid om dingen uit het archief te halen, maar ik heb besloten om dat niet te doen. Ik vind dat het hele archief zo transparant mogelijk beschikbaar moet zijn voor onderzoekers en de geschiedschrijving."

Op de vraag van een Nederlandse journalist wanneer Willem-Alexander het zelf wist van zijn grootvader, antwoordde de koning ontwijkend: "Dat is niet zo relevant. Het gaat erom dat ik besloten heb om nu het hele archief beschikbaar te stellen".

Prins Bernhard was tot zijn huwelijk met koningin Juliana in 1937 lid van de nazipartij.

Koningin Juliana en prins Bernhard in 1968
2013 Getty Images

Meest gelezen